1. novembar 2023 12:39

Ministarstvo kulture: Nad sudbinom Beogradskog sajma lamentiraju oni koji su odredili njegov status

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministarstvo kulture: Nad sudbinom Beogradskog sajma lamentiraju oni koji su odredili njegov status

Foto: Ministarstvo kulture

BEOGRAD - Ministarstvo kulture Srbije danas je saopštilo da nad sudbinom Beogradskog sajma lamentiraju politički akteri koji su pre više od 14 godina odredili njegov status.

Ministarstvo se saopštenjem oglasilo povodom "tobožnje brige za Beogradski sajam i višednevne kampanje koju vode pojedini opozicioni akteri".

U saopštenju se podseća da je "trenutni status kompleksa Beogradskog sajma odredila početkom 2009. godine Vlada Srbije predsednika Mirka Cvetkovića".

"Podsećamo da je najpre 15. januara 2009. vlada donela Odluku o utvrđivanju čitavog kompleksa Beogradskog sajma za spomenik kulture. Međutim, samo sedam dana kasnije, 22. januara, ista Vlada donela je Odluku o prestanku važenja Odluke o utvrđivanju kompleksa Beogradskog sajma za spomenik kulture", kaže se u saopštenju.

Ministarstvo kulture je dodalo da je "nepunih mesec dana nakon toga, 19. februara 2009. godine, Vlada donela Odluku o utvrđivanju samo Hale 1 Beogradskog sajma za spomenik kulture".

Kako je navedeno, Informaciju o privatizaciji privrednog društva DP „Beogradski sajam“ je u decembru 2008. godine sačinilo Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, na čijem čelu je bio ministar Mlađan Dinkić.

U Informaciji je tada navedeno da "treba uzeti u obzir da bi utvrđivanje objekata Beogradskog sajma kao kulturno dobro moglo imati negativan uticaj na interes potencijalnih investitora", podsetilo je Ministarstvo kulture.

U saopštenju se dodaje da je tada u Informaciji navedeno i da "budući kupac treba da realizuje obavezu sprovođenja investiocionog programa koji će se ogledati u modernizaciji postojećeg sajamskog prostora i izgradnji novog sajamskog prostora".

U Informaciji stoji da su se "potencijalni investitori izjasnili da imaju nameru kompletnog preuređenja sajamskog prostora i da im nije u interesu da hale budu proglašene za kulturno dobro, iz razloga planiranih investicionih ulaganja i gradnje sajamskog prostora koji odgovara standardima vodećih sajmova u Evropi“.