20. mart 2024 19:51

Predstavljen međunarodni zbornik radova o srpsko-rumunskim odnosima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Predstavljen međunarodni zbornik radova o srpsko-rumunskim odnosima

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Međunarodni zbornik radova "Nove kulturne i političke perspektive srpsko-rumunskih odnosa“ predstavljen je večeras u Kraljevskom dvoru na Dedinju, na skupu pod pokroviteljstvom Fondacije za obrazovanje i kulturu princa Aleksandra Karađorđevića.

Poželevši sa princezom Katarinom dobrodošlicu zvanicama, Karađorđević je ocenio da nema simboličnijeg mesta za prezentaciju knjige od Kraljevskog dvora, kog je njegov deda kralj Jugoslavije Aleksandar (1888-1934) sagradio kao porodični dom nakon venčanja sa rumunskom princezom Marijom (1900-1961).

"Njihova veza je započela kao državni brak, ali se pokazalo da je bio mnogo više od toga. To je bila ljubav na prvi pogled, koja je prerasla granice državnog interesa i postala simbol iskrenog prijateljstva između naroda Jugoslavije i Rumunije“, naglasio je Karađorđević.

Prema njegovim rečima, svi treba da rade da veze između Srbije i Rumunije "ostanu jake, i da budu još čvršće u budućnosti, jer to dugujemo precima, ali i budućim generacijama.

U svom pozdravnom obraćanju, ambasadorka Rumunije Silvija Davidou je istakla da je impresionirana zbornikom, jer pokriva bilateralne odnose iz široke prespektive, od međusobnih odnosa kraljevskih porodice, preko predseničkih, do odnosa verskih u kulturnih zajednica.

"Prijateljstvo je dragocen cvet. Ništa ne treba uzimati zdravo za gotovo, ali prijeteljstvo treba ceniti. Večeras pokazujemo da nam je stalo i da unosimo mnogo ljubavi u našu prošlost i budućnost", navela je Davidou.

Knjigu "New Cultural and Political Perspectives on Serbian-Romanian Relations/Nove kulturne i političke perspektive srpsko-rumunskih odnosa“, u izdanju Pitera Langa iz Njujorka, priredili su Aleksandra Đurić Milovanović, Jovana Kolundžija, Mirčea Maran, Otilija Hedešan i Kristen D'Anka.

Viša naučna saradnica Balkanološkog instituta SANU i urednica zbornika Đurić Milovanović je istakla da je zbornik rezultat međunarodne saradnje srpskih i rumunskih urednika i autora iz raznih disciplina, od istorije, preko antropologije do istorije umetnosti.

Prema njenim rečima, ovo je prvo izdanje o bilateralnim srpsko-rumunskim odnosima na engleskom jeziku, koje se bavi istraživanjem međusobnih složenih i prepletenih diplomatskih, verskih i kulturnih odnosa tokom 19. i 20. stoleća, fokusirajući se na relevantne događaje i ličnosti.

Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Slobodan G. Marković je podsetio na međusobne odnose unutar pravoslavlja, dolaskom srpskih monaha u Vlašku tokom 15. i 16. stoleća, koji su obrađeni u zborniku, kao i na ličnost srpskog prosvetitelja Dositeja Obradovića (1739-1811).

Marković je podsetio da je Obradović bio ponosan što je znao i vlaški jezik, što često pominje u svojoj autobiografiji "Život i priključenija, zahvaljujući kome je mogao naučiti latinski i italijanski jezik.

Prema njegovim rečima, Rumunija je jedina zemlja sa kojom smo imali četiri savezništva - Srbija u Prvom i Drugom balkanskom ratu, a potom kraljevina Jugoslavija preko Male Antante i Balkanskog pakta.

"To nam govori zašto je ova tema važna i zašto treba biti zahvalan na ovoj knjizi. Da mislimo o našim odnosima i da ih promovišemo u budućnosti", rekao je, između ostalog, Marković.

Istoričar Balkanološkog instituta Srpske akademije nauka i umentosti Dragan Bakić je naglasio da dvezemlje nikad nisu bile u međusobnom ratu "što je dostignuće za ovo područje", kao i da su imale zajendički interes da seoduprumađšarskom i bugarskom revizionizmu posle Prvog svetskog rata.

"Ova knjiga ima dosta svežih i originalnih istraživanja za svakog ko je zainteresovan za naše međusobne odnose", naglasio je Bakić.

Stručnjakinja Balkanološkog instituta Anemari Soresku Marinković je rekla da istraživanje međusobnih kullturnih odnosa otkriva "drugačiji, šarolikiji i življi svet, koji je odraz istorijskih i diplomatskih odnosa, ali je istovremeno i više od toga".

Soresku Marinković je posebno istakla Banat kao "područje najtešnje saradnje izmešu Srbije i Rumunije, gde se kulturni uticaji prenose na viskom nivou", gde postoji kulturna bliskost i fluidnost, uz postojanje dvojezičnosti i otvoreno je pitanje "šta je naše, a šta njihovo".

Profesor Jonuc Nistor, iz Fakulteta za istoriju Univerziteta Aleksandru Jon Kuza u Jašiju, je istakao potrebu za naučnim studijama na svim nivoima o odnosima između Srbije i Rumunije tokom stoleća.

Prema njegovim rečima, u Rumuniji su se istoričari bavili posle pada komunizma 1990. godine posebno diplomatskim odnosima između dvasvetska rata, ili potom odnosima komunističkih rukovodstava, ali i sudbinom rumunskih Srbija i njihovih deportacija tokom pedesetih godina.