5. april 2024 12:50

Obeležena godišnjica stradanja Narodne biblioteke Srbije: Zločin protiv sećanja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Obeležena godišnjica stradanja Narodne biblioteke Srbije: Zločin protiv sećanja

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Stradanje Narodne biblioteke Srbije (NBS) u Drugom svetskom ratu danas je obeleženo "Danom sećanja" na lokalitetau na Kosančićevom vencu.

Vence i knjige na ruševine biblioteke, spaljene u nemačkom bombardovanju 6. aprila 1941. godine, položili su upravnik NBS Vladimir Pištalo i specijalni izaslanik Vlade Nemačke za Zapadni Balkan Manuel Saracin.

Tom činu prisustvovali su i ambasadorka Nemačke Anke Konrad i državni sekretar Ministarstva kulture Srbije Miodrag Ivanović.

U obraćanju zvanicama, Pištalo je podsetio da se danas u zdanju NBS na Vračaru u holu mogu videti ugljenisani ostaci nekih od pola milion spaljenih knjiga, "koje su odražavale iskustvo na prostoru od Venecije do Konstantinopolja".

Prema njegovim rečima, na Kosančićevom vencu je uništeno i oko 1.500 rukopisnih knjiga, nastalih između 12. i 17. veka, kao i štampane knjige i druga građa i dokumenti.

"Ovde se desio zločin protiv sećanja i mašte. Ali zločin protiv mašte ne sme biti zločin protiv nade. Ne možemo vratiti knjige, ali se ne može odreći ni sećanja. Zločin protv mašte ne sme biti zločin protiv nade", poručio je upravnik NBS.

Izrazivši uverenje u "prevazilaženje trauma kroz saradnju", Pištalo je dodao i da veruje "u evropsku budućnost naše dece".

Kao predstavnik nemačke vlade, Saracin je rekao da se "na ovom mestu između odjeka istorije suočavamo sa dirljivim podsetnicima ožiljaka koji opstaju u srpskoj kolektivnoj svesti".

"Pre 83 godine nebo nad Beograd se zatamnilo od stotina nemačkih aviona. U nemilosrdnom baražu bombe su padale na grad, ubijajuće brojne civile, uništavajući domove i kulturnu baštinu", rekao je Saracin.

Prema njegovim rečima, u "razornom činu slepe agresije Luftvafe nije samo uništila zdanje NBS, već i trezor znanja i pismenosti, sa preko pola miliona knjiga, dragocene rukopise i dokumete, koji su svedeni na pepeo".

Saracin je dodao da je to bio "napad na samu dušu naroda, na stubove srpskom identiteta, kulture i istorijskog pamćenja".

"Danas kad stojimo u senci ove tragične istorije, želim izraziti najdublje pokajanje i tugu u ime Nemačke", rekao je Saracin.

Prema njegovim rečima, Nemačka "nepokolebljivo priznaje težinu zločina počinjenog protiv Kraljevine Jugoslavije".

"Ne možemo iznova pisati prošlost, ali imamo dužnost da je priznamo sa iskrenošću i čovečno. Moramo priznati tamna poglavlja naše istorije i osigurati da naučene lekcije prošlosti ne budu zaboravljene", dodao je Saracin.

Kako je naglasio, "samo ako se sa hrabrošću suočimo sa prošlošću, možemo uspeti da napravimo budućnost zasnovanu na pravdi, pomirenju i obostranom razumevanju".

Saracin je zaključio da je "ovo neophodan korak kako bi se osiguralo da se slični zločini ne bi ponovili".