7. jul 2023 23:28

Drugo veče Exit festivala otvorili bend "Jenner" i Dina Jashari

Izvor: TANJUG

podeli vest

Drugo veče Exit festivala otvorili bend "Jenner" i Dina Jashari

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Domaći ženski metal bend "Jenner" obeležio je početak druge noći na Glavnoj bini 23. Exit festivala, dok je makedonska muzičarka Dina Jashari & Drugari ostavila utisak na bini Visa Fusion Stage.

Neposredno pre benda "Jenner", veče na Main Stage-u su otvorili takođe domaće grupe metal žanra "Ground Zero" i "War Engine", tako da je žestoki zvuk dominirao ove noći na Exitu.

Hevi/treš metal bend "Jenner" iz Beograda, koji su osnovale sestre Aleksandra Stamenković i Marija Dragićević pre 10 godina, priredio je svirku za isktene ljubitelje metal žanra.

Bend je osnovan kao kvartet, a pored Aleksandre na gitari i Marije na bubnjevima, u sastavu su bili pevačica Anđelina Mitić i basista Jana Bacić.

U februaru 2017, bend je izdao prvi celovečernji album pod nazivom "To Live Is To Suffer" za francusku izdavačku kuću "Inferno Records". Album se sastoji od 8 brzih i energičnih pesama koje su naišle na dobar prijem kod publike, kao i večeras kod auditorijuma ispred Glavne bine.

U martu 2020, pre pandemije korona virusa bend je objavio svoje drugo izdanje, EP „The Test of Time“ za istu diskografsku kuću i sadrži dve autorske pesme i obradu benda "Demoniac" iz Beograda. Sledeće godine, u junu 2021, bend je objavio ekskluzivnu kasetu ograničenog izdanja „Demo 2015“ preko izdavačke kuće "Burning Sun Records" iz Mađarske. Ljubitelji hevi metal žanra bili su zadovoljni ove noći.

Dina Jashari je okupila zavidan broj publike ispred Visa Fusion Stage, a ova umetnica iz Severne Makedonije je ranije gostovala u Domu omladine Beograda na solo koncertu.

Ona je pisac i producent svojih pesama, a njen muzički žanr je negde kao pop, dream pop, neo-soul, džez, pomalo i hip hop.

Istakla se sa singlovima koje je pevala večeras - "Posledna minuta“, „Zborovi“, „Boi“, „Kopneži“ i ima objavljen EP „Doma“.

Inače, Dina Jashari je osvojila nagradu "Milan Mladenović" istoimene Zadužbine 2022, za najbolju pesmu u regionu, dok je 2021. bila nominovana i osvojila drugo mesto za istu nagradu.

Uglavnom nastupa sa svojim ansamblom koji čine - Luka Tošev – gitara, Simeon Angelovski – bas, Dragan Teodosiev – bubnjevi, Stefan Aleksovski – klavir, Rebeka Vlaisavljević – prateći vokal.

Čeka se koncert holandske simfo metal grupe "Epica", a veliki povratak na Petrovaradinsku tvrđavu imaće Skrillex, američki producent i di-džej, na Glavnoj bini.

Nakon prvog nastupa na Glavnoj bini 2014. godine, on je bio toliko oduševljen atmosferom da je odlučio da otkaže druge nastupe i ostane do kraja festivala.

Ovaj muzički inovator ima osam Gremi nagrada, čime drži rekord na elektronskoj muzičkoj sceni. Izdanjima „My Name Is Skrillex“, „Scary Monsters and Nice Spirites“, „Receš“ i saradnjama sa vodećim svetskim zvezdama (kao što su pop diva i glumica Dženifer Lopez, Džastin Biber, Eli Gulding), pokrenuo je čitav novi muzički pravac.