18. novembar 2023 19:54

Fondacija Novak Đoković predstavila najvredniju violinu sveta koncertom Stefana Milenkovića

Izvor: TANJUG

podeli vest

Fondacija Novak Đoković predstavila najvredniju violinu sveta koncertom Stefana Milenkovića

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Fondacija "Novak Đoković" priredila je večeras ekskluzivnu prezentaciju “Violine od osmijuma”, najvrednije nove violine na svetu, koncertom violiniste Stefana Milenkovića i drugih muzičara u zdanju “Geozavoda”.

Na koncertu, upriličenom u saradnji sa Poštom Austrije, mogao se čuti "Recitativo i Skerco" Frica Krajslera i "Melodija" Petra Iljiča Čajkovskog sa pijanistom Hildom Švan, dok su i Milenkovićevi studenti sami izveli jedno delo.

Izveden je Telemenov ''Koncert u d-duru za četiri violine'', uz violiniste Andrijanu Durmišević, Oliveru Mitrović, Lanu Zorjan i Sofija Glavičić, dok su Vivaldijev ''Koncert za četiri violine u b-molu'' odsvirali Teofil Milenković, Olivera Mitrović, Lana Zorjan, Stefan Milenković i Sofija Glavičić.

Milenković je pre koncerta rekao novinarima da je uzbudljivo svirati novu violinu, koja je "umetnički eksperiment koji objedinjuje nekoliko velikih, divnih i važnih zanata - graditeljstvo violina i juvelirstvo".

“Violina od osmijuma” sačinjena je od retkog plemenitog metala kristalnog sjaja i kvaliteta koji se tek od 2014. nalazi na svetskoj berzi plemenitih metala, najvredniji je gudački instrument konstruisan u savremenom dobu, koga su osmislili 2020. u Gracu Karl Grosšedl i DI Kurt Asam.

Njen tvorac je proslavljeni konstruktor dragocenih violina Edgar Rus, kome je pokojni Sultan od Omana, Kabus Bin Said poručio za izradu do sada jednu od najskupljih violina u istoriji.

Edgar Rus je zahvalio Fondaciji Đoković.

"Zahvaljujem Novaku i Jeleni Đoković što su omogućili ovo divno veče posvećeno instrumentu koji sam napravio. Pravljenje violine je izuzetno složen proces, ali kada imate ovakav instrument u rukama, onda se svaki napor isplati", rekao je on.

Rusu je trebalo 32 meseca da stvori violinu od osmijuma dužine 67 centimetara, sačinjene od 541 umetka od osmijuma, ukrašene sa skoro 300 brilijantno rezanih dijamanata, rubina, safira i cavorita - uz svaki od umetaka položenih u osnovu od 18-karatnog zlata.

Lice rezonantne kutije sačinjeno je od italijanske lešničke smrče iz Južnog Tirola, starosti 25-30 godina, dok su leđa, “C-otvori”, vrat i pužić sačinjeni od bosanskog javora starosti oko 20 godina.

Tastijera, pražić i kordar sačinjeni su od najkvalitetnijeg abonosa iz Kameruna, starog preko 30 godina, a lak je nanošen ručno u veoma tankim premazima, sačinjen od recepta koji kombinuje laneno ulje, ćilibar i oksid gvožđa.

"Razgovarao sam sa majstorom. Građena je po tradicionalnim principima, ali je uzimao u obzir kako će da estetski uradi elemente, a da ne kvari suštinu instrumenta. To je violina i treba da pravi zvuk, a ne da izgleda kao ukras. Mislim da je to uspeo veoma dobro da spoji", rekao je Milenković.

Milenković je rekao da je događaj u organizaciji Fondacije "Novak Đoković" velika pomoć i inspiracija, kao što je to i sam njen rad koji ga motiviše da i on krene malim koracima u tom pravcu, naglasivši da je to "model koji nam je svima potreban".

Muzičar je otkrio i da je nova violina kao "kad sednete u nova kola, treba da se čovek navikne", a sa instrumentom je to daleko kompleksnije.

Violina od osmijuma će biti prodata na aukciji posle turneje, a direktorka Fondacije Jelena Đoković je istakla da se Beograd nalazi među 17 gradova koje turneja obuhvata.

Istakavši da je Milenković veliki prijatelj Fondacije, koji prenosi znanje i umeće na svoje studente, Đoković je dodala da umetnost čini čoveka bogatim, a njihova ideja je da ovakvim događajem obogate sadržajno srpsku kulturu.

Violina od osmijuma svečano je predstavljena u Lihtenštajnu marta ove godine, dok je povodom svetske premijere u Beču 30. marta priređen koncert violinistkinje Elene Denisove, a na spisku gradova turneje su i Abu Dabi, Njujork, Melburn, Tokio, Berlin, Hong Kong i Ljubljana.