15. decembar 2023 07:12

Održan koncert španske violinistkinje Letisije Moreno sa Simfonijskim orkestrom RTS

Izvor: TANJUG

podeli vest

Održan koncert španske violinistkinje Letisije Moreno sa Simfonijskim orkestrom RTS

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Španska violinistkinja Letisija Moreno i dirigent Antonio Mendez sa Simfonijskim orkestrom RTS, održali su večeras koncert na velikoj sceni Kolarčeve zadužbine u Beogradu.

Izvedene su sledeće kompozicije kao trilogija večeri: "Španska simfonija" Eduarda Laloa, baletske svite "Le Cid" Žila Masnea i "Trorogi šešir" Manuela de Falje.

Koncert je svečano upriličen povodom završetka španskog predsedavanja Savetom Evropske unije, realizovan u saradnji Ambasade Španije u Beogradu, Kolarčeve zadužbine i Muzičke produkcije RTS.

Prvi čin muzičke večeri bila je kompozicija “Španska simfonija” Eduarda Laloa, poznato koncertantno-simfonijsko delo, u čijem izvođenju je kao solistkinja nastupila upravo Letisija Moreno.

Ove godine je obeležen jubilej, 200 godina od rođenja francuskog kompozitora Eduarda Laloa, kome je puno ime i prezime Eduard Viktoar Antoan Lalo (1823-1892), čija su koncertna ostvarenja ostavila dubok i neizbrisiv trag na izvođačku muzičku umetnost 19. veka.

Priznata kao veoma uzbudljiva i svestrana violinistkinja, Letisija Moreno “pleni publiku i kritiku svojom prirodnom harizmom, virtuoznošću i dubokom interpretativnom snagom”, kako su pisali svetski mediji.

Nije prvi put u prestonici Srbije, već je gostovala na koncertu u Kolarcu sa Beogradskom filharmonijom.

Moreno je, pored ostalog, objavila poznati album "Pjacola" posvećen argentinskom kompozitoru Astoru Pjacoli, tvorcu pravca "novi tango", gde je spajao džez i klasiku.

Violinistkinja iz Španije, peruanskog porekla, studirala na Visokoj školi za muziku kraljice Sofije u Madridu, na Visokoj školi za muziku i ples u Kelnu i na Gildhol školi u Londonu.

Letisija Moreno svira na violini napuljskog graditelja Nikola Galjana iz 1762. godine.

Nakon Letisije Moreno i "Španske simfonije", drugi čin je bio svakako obimniji, tako da je publika imala prilike da sluša baletsku svitu iz opere “Le Cid” (1885) Žila Masnea, kao i Prvu i Drugu svitu iz baleta “Trorogi šešir” Manuela de Falje, kroz elemente muzike Andaluzije.

Dirigent Antonio Mendez, jedan od danas najtraženijih, sve vreme je bio angažovan, uz kraću pauzu između činova, o čijem uspehu svedoče koncertni uspesi sa vodećim orkestrima širom sveta.

Za kraj koncerta je ostavljena baletska svita "Trorogi šešir" (1919) kompozitora Manuela de Falje (1876 - 1946), andaluzijskog španskog autora i pijaniste, jednog od najznačajnijih muzičkih stvaraoca Španije u prvoj polovini 20. veka, iako je njegov opus prema broju dela prilično skroman.