2. april 2024 13:55

Beogradska filharmonija izvodi u petak četiri Bramsove simfonije u Kolarcu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Beogradska filharmonija izvodi u petak četiri Bramsove simfonije u Kolarcu

Foto: M. Đoković

BEOGRAD - Beogradska filharmonija je saopštila danas da će sa šefom-dirigentom Gabrijelom Felcom 5. aprila u Kolarčevoj zadužbini izvesti sve četiri simfonije kompozitora Johanesa Bramsa.

"Felca, filharmoničare ali i publiku, očekuje veliki izazov uz 160 minuta Bramsove muzike. Od popodnevnih do večernjih časova, orkestar će svakog sata svirati po jednu simfoniju", saopštila je filharmonija.

Kako je najavljeno, od 18:00 biće izvedena Simfonija broj jedan, od 19:00 Simfonija broj dva, u 20.00 sledi Simfonija broj tri, a u 21:00 Simfonija broj četiri.

Iz filharmonije su naglasili da "Bramsov maraton" predstavlja "jedinstvenu priliku da se doživi kompozitorov simfonijski put od 1833. do 1885. godine".

"Istorija Bramsovih simfonija bila je veoma komplikovana jer je poput mnogih kompozitora bio opterećen veličinom i dometima Betovenovog stvaralaštva. Zato mu je trebalo 14 godina da napiše Prvu simfoniju posle koje se oslobodio i uzleteo putevima sopstvenog stila", ocenio je Felc.

Priznavši da je pred Beogradskom filharmonijom veliki izazov, Felc je istakao da je to "orkestar svetskih standarda kome je dovoljno da za jednu probu spremi celokupnu simfoniju, a to je zavidan sportski ritam".

"Veoma se radujem što ćemo se zajedno sa publikom udružiti u jedinstvenoj ekskurziji kroz Bramsov život”, naveo je Felc.