18. mart 2023 16:41

Predstava “Crna rupa – trilogija i trijatlon” trupe “Tribe” sutra u Madlenijanumu u okviru Beogradskog festivala igre

Izvor: TANJUG

podeli vest

Predstava “Crna rupa – trilogija i trijatlon” trupe “Tribe” sutra u Madlenijanumu u okviru Beogradskog festivala igre

Foto: TANJUG/TARA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Američka predstava “Crna rupa – trilogija i trijatlon” trupe “Tribe” iz Njujorka biće izvedena sutra uveče od 20.00h na velikoj sceni Opere i teatra Madlenianum, u okviru 20. izdanja Beogradskog festivala igre.

Koreograf komada je gost festivala - Šamel Pits, istovremeno i izvođač sa kolegama – Tušrikom Frederiksom i Marselom Luis.

Gost današnje konfrerencije bila je i Naomi Perlev, na čelu izraelskog centra “Suzan Dalal”, koja je govorila o svom profesionalnom putu i aktuelnim projektima.

Zanimljivo je da predstava “Crna rupa” traje vrlo neobično – jedan sat, jedan minut i jednu sekundu, kako je odredio sam autor, a svetska premijera se odigrala u Izraelskom muzeju 2018. godine.

Pits je istakao da mu je veoma drago da se vratio u Beograd nakon što je 2015. godine gostovao već na ovom festivalu u Sava centru, ali je tada bio igrač sa Kompanijom Batševa koju je vodio Ohad Naharin, a sada dolazi kao koreograf i igrač, ali i direktor svog kolektiva.

On ne voli da “TRIBE” naziva trupom ili kompanijom, već je to definisao kao multidisciplinarni umetnički kolektiv, sa sedištem u Njujorku.

“Sa svojim kolektivom sam želeo da radim nešto sasvim drugačije od projekata koje sam imao prilika da realizujem sa Naharinom. Tako da je “TRIBE” jedna platforma i kolekcija koja se oslanja na snagu umetnosti i igre. Mi se ne bavimo samo našim predstavama i budućim scenskim projektima. Zapravo, “TRIBE” je kod nas kao rok bend: svako ima svoj instrument i kada imamo nešto zajednički da radimo, sastajemo se i tu smo, a kada nemamo, svako onda ide na svoju stranu, do narednog projekta”, opisao je Pits princip funkcionisanja njihovog kolektiva.

Šamel Pits, rodom iz Bruklina, istovremeno je igrač, koreograf, pedagog i umetnik performansa, konceptualnih i dramskih postavki, koji je započeo umetničko usavršavanje u “La Guardija” visokoj školi za muziku, igru i izvođačke umetnosti, a diplomirao je umetničku igru na Univerzitetu Džulijard i dobio nagradu Marta Hil za izvrsnost u igri.

Svoju profesionalnu karijeru započeo je u okviru “Hell’s Kitćen Dance” slavnog ruskog baletana Mihaila Barišnjikova, kao i u trupi Balet džez Montreal, a od 2009. i 2016. godine bio je član spomenute “Kompanije Batševa” Ohada Naharina.

Tu je usavršio poznati “Gaga pokret”, čiji je danas sertifikovani pedagog, kako je objasnio, a onda od 2015. godine, Pits je stvorio triptih nagrađivanih multidisciplinarnih dela poznatih kao „Crna serija“ prikazivanih na scenama i festivalima širom sveta.

Finalni deo trilogije “Crna rupa”, Pits donosi sutra pred beogradsku publiku u Madlenianumu.

“U pitanju je veliko putovanje sa tri igrača, od kojih sam jedan i ja, a sama predstava ne donosi samo pokret i igru, već i vizualno iskustvo kroz projekcije i elektronsku muziku, kao i rasvetu koja liči na kaleidoskop. Sam naslov “Crna rupa” asocira na čuveni kosmiški fenomen, ali kako ja nisam naučnik, ne govorim o tome u komadu, mada pratim zanimljivost oko te misterije”, rekao je Pits.

On je naglasio to trajanje od jednog sata, jednog minuta i jedne sekunde, te da predstava počinje od samog trenutka kada publika uđe u salu i odmah se gradi odnos između auditorijuma i izvođača sa pozornice, i tako je tokom celog trajanja komada.

“Prošle godine, “Crna rupa” nam je bila prva uživo predstava koju smo izvodili, konačno nakon pandemije korona virusa, zato nam je tako posebna. Važno mi je kako predstava korespondira, komunicira sa publikom, da li uspeva da je dodirne. I tako mi se desilo da mi je prišao jedan čovek iz publike nakon izvođenja i rekao da mu je naša predstava u potpunosti promenila život. Tako nešto nam jako puno znači”, rekao je Pits, i osvrnuo se na prvi deo ove “Crne serije”.

Prvi komad ove kolekcije je bio solo, „Crna kutija”, i uveo je teme koje se u okviru ciklusa ponavljaju: identitet, potraga za korenima i zajednicom, kao i lična evolucija „mladog, darovitog i crnog” umetnika.

“Nisam imao prostor za rad, nego sam onda odlučio da predstavu izvedem u svom stanu. Prekrečio sam zidove svoje sobe u crno, i simbolično sam osmislio da taj solo izvedem na 30. rođendan, za 30 prijatelja, i da traje 30 minuta”, opisao je umetnik svoj koncept prvog segmenta od pre osam godina.

Zatim je 2019. u Njujorku premijerno izveden nastavak - komad „Crni somot – arhitekture i arhetipovi“ sa Mirel Martins, rođenom u Brazilu.

Bio je to „proganjajući duet“ po svedočenju “Njujork tajmsa”, i saradnja sa ovom umetnicom i drugima iz “Crne serije” podstakla je osnivanje upravo kolektiva TRIBE-a, sa grupom međunarodnih kreativaca, koji su se okupili sa afrofuturističkim idealima i zajedničkim ciljevima.

Komad sa tri lica - „Crna rupa – trilogija i triatlon” predstavlja kraj serije živih, duboko ličnih nastupa koje je Pits osmislio i kreirao od 2015. godine.

Kako je on objasnio, sam višeslojni naslov govori o tome da jeste u pitanju trilogija kao njen poslednji činilac, a da je ta igra kao jedna velika trka, i zato je ime triatlon, kao da igrači sve vreme plivaju, trče i voze bicikl.

Taj treći poduhvat započet je u vreme kada je Donald Tramp izabran za predsednika SAD – 2016. godine, što se niko nije nadao, prema njegovim rečima, te je i autorov odgovor na tu situaciju.

“Neobično elegantan i iskren, sjano hladan i nežan. Uvek vizuelno upečatljiv, nikada dosadan. Uz to, deluje na daljinu”, piše “The New York Times” o predstavi “Crna rupa – trilogija i trijatlon”.

Naomi Perlov iz Izraela govorila je o svojoj karijeri sa akcentom na mestu direktora “Suzan Dalal” (Suzanne Dellal) u Tel Avivu, čuvenom centru za savremenu igru i teatar, koji je danas, prema oceni direktorke BFI - Aje Jung - “glavni rasadnik igrača i koreografa širom sveta”.

Naomi se prisetila da je poziv za tu poziciju dobila kada je 2018. godine radila u Pariskoj operi.

“Moj život je uglavnom bio u koferima, jer sam stalno putovala na relaciji Izrael – Francuska, i godišnje sam postavljala barem tri komada. Kod nas u centru “Suzanne Dellal” veoma je važna Međunarodna izložba igre, koja se održava u decembru. Tamo se odigrava “pičing”, odnosno autori pričaju potencijalnim partnerima o svojim delima u nastajanju”, rekla je Perlov i onda govorila o detaljima tih posebnih aktivnosti.

Naime, mladi koreografi vole da rade i stvaraju umetnost, ali ne umeju uvek da izraze kroz razgovor svoje ideje i koncept, i prva žena “Suzan Dalal” centra im u tome pomaže.

“Misija je da mladi predstave svoje ideje na tim pičinzima, i mi ih dva meseca spremamo kako da tamo izvedu samo dva minuta izlaganja. Suština je da i mladi dobiju šanse i svoj prostor, a ne samo afirmisani koreografi, pošto mlade nade nemaju dovoljno sredstava za realizaciju projekata”, naglasila je direktorka izraelskog centra “Suzan Dalal”.

Trupe iz Izraela su često gostovale tokom istorije i dve decenije trajanja Beogradskog festivala igre, posebno koreografi dolaze iz ove zemlje.

Tokom 20. izdanja gostovaće trupa “Orli Portal” iz Tel Aviva – 27. i 28. marta u Bitef teatru, dok će publika gledati u Madlenianumu na zatvaranju 12. i 13. aprila - Kompaniju Hofeša Šehtera, koji je rodom iz ove zemlje, a sa bazom u Njujorku.