29. septembar 2023 20:07

Otvoreno 18. izdanje festivala "Pozorište Zvezdarište" u Teatru Vuk

Izvor: TANJUG

podeli vest

Otvoreno 18. izdanje festivala "Pozorište Zvezdarište" u Teatru Vuk

Foto: Shutterstock.com/Dario Lo Presti, ilustracija

BEOGRAD - Festival za decu “Pozorište Zvezdarište” pod sloganom “Prepoznaj svoju zvezdu”, u svom 18. izdanju svečano je otvoren večeras u Teatru Vuk u Beogradu i trajaće do 4. oktobra.

Na Velikoj sceni “Aleksandar Aca Popović” Teatra “Vuk” dodeljeno je godišnje priznanje Saveta festivala “Zvezda medju zvezdama”. Ovogodišnja dobitnica festivalskog priznanja je Diana Kržanić Tepavac, glumica, pozorišni i dramski pedagog, dugogodišnja predsednica Nacionalnog saveza pozorišta za decu i mlade "ASITEŽ"-a Srbije.

Domaćin festivala je Teatar „Vuk“ - Ustanova kulture "Vuk Karadžić", a predstave i programi biće izvođeni i na drugim beogradskim scenama - Malog pozorišta „Duško Radović“, Pozorišta lutaka „Pinokio“, „Pan teatra“, u Astronomskoj opservatoriji i Biblioteci - galeriji „Branko Miljković“.

Festival je tokom prepodneva imao uvertiru sa „Zvezdanim karnevalom“ na trgu ispred Teatra „Vuk“ i Gradske opštine Zvezdara u kom su u veseloj atmosferi uz muziku učestvovali predškolci sa Zvezdare.

Takmičarski program dečijeg festivala čine 11 predstava iz Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, po izboru selektora – dramaturga Željka Hubača.

Stručni žiri 18. Zvezdarišta radiće u sastavu - rediteljka Jana Maričić, dramaturg Đorđe Kosić i glumica Aleksandra Anja Alač.

U Dečjem žiriju će biti devojčice i dečaci uzrasta od 7 do 12 godina, učesnici sedme generacije programa “Mali pozorišni eksperti”, koji vode pozorišni profesionalci i pedagozi umetničkog kolektiva „Tri groša“.

Takmičarski program čine komadi - “Luda šuma” Zavoda Kuskus (29.09. u 11h na Velikoj sceni Teatra „Vuk“), “Bajka o začaranoj lepotici” u produkciji Pozorišta lutaka „Pinokio“ (29.09. u 14h na sceni „Pinokio“), „Hajdi” Pozorišta „Boško Buha“ (29.09., u 18 časova, Teatar „Vuk“), „Kafe Kraljevstvo”

Kazališta lutaka Zadar (30. 09. u 11.00h, Teatar „Vuk“).

Takodje u selekciji se nalazi i “Devojčica sa šibicama” Pozorišta mladih Novi Sad, u saradnji sa Festivalom ekološkog pozorišta za decu i mlade FEP iz Bačke Palanke i udruženja „Sloboda nema cenu“ - 30. septembra u 18 sati na Velikoj sceni Teatra „Vuk“.

Basna “Aska i vuk” Pozorišta „Pan teatar“ biće izvedena 1. oktobra u 11h na Velikoj sceni Teatra „Vuk“, delo “Ja sam Akiko” Kulturnog centra Pančevo (BUDI festival) i FEP iz Bačke Palanke, jeste na programu istog dana u 14 časova na sceni „Kult“ Teatra „Vuk“.

Repertoar čine i predstave – “Bambi” Pozorišta za decu i mlade Kragujevac – 2. oktobra u 18 časova na sceni Pozorišta lutaka „Pinokio“, “Bio jednom jedan lav” Dječijeg pozorišta Republike Srpske - 3. oktobra u 11h u Malom pozorištu „Duško Radović“, “Nedostajanje” Pozorišta lutaka Niš – 3.10. od 18h na Velikoj sceni Teatra „Vuk“, kao i “Snežna kraljica”, novija produkcija Malog pozorišta „Duško Radović“ – 4. oktobra u 11h na matičnoj sceni.

Proglašenje pobednika 18. Zvezdarišta će se održati 4. oktobra u 17 časova u Teatru „Vuk“.

Na susretu u subotu u Biblioteci - galeriji „Branko Miljković“, biće otvorena izložba “Slavimo jubilej – četvrt veka Pan teatra” kao deo Pratećeg programa, namenjena svim uzrastima.