8. novembar 2023 15:09

Premijera predstave "Pigmalion" održava se 14. novembra u pozorištu "Boško Buha"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Premijera predstave "Pigmalion" održava se 14. novembra u pozorištu "Boško Buha"

Foto: Shutterstock.com/Dario Lo Presti, ilustracija

BEOGRAD - Premijera predstave "Pigmalion" Džordža Bernarda Šoa biće premijerno izvedena 14. novembra na Večernjoj sceni pozorišta za decu "Boško Buha", najavila je danas autorska i glumačka ekipa u susretu sa medijima u Beogradu.

Podsetimo, "Boško Buha" je započeo novu sezonu 24. septembra drugom premijerom za decu predstave "Tajni dnevnik Adrijana Mola" po romanu Sju Taunsend, u režiji Tatjane Mandić Rigonat.

Premijera za odraslu publiku održana je na samom kraju prethodne sezone u junu, a ovo je bila specijalna premijera za najmladje.

Sve predstave im se i dalje igraju u Teatru Vuk na Zvezdari dok traje već godinama renoviranje zgrade na Trgu republike.

Rediteljka Đurđa Tešić započela je rad na predstavi “Pigmalion” Džordža Bernarda Šoa još pre dva meseca, a glavne uloge igraju Nemanja Oliverić (profesor Higins) i Anja Pavićević (Eliza Dulitl).

Osim njih u glumačkoj podeli su i Marko Janjić, Elizabeta Đorevska (zamenila prvobitno najavljenu u podeli Katarinu Gojković), Zoran Cvijanović, Lena Bogdanović, Andrijana Oliverić, Milica Sužnjević i Relja Janković.

Autorsku ekipu čine - dramaturškinja Milena Depolo, scenografkinja Zorana Petrov, kostimografkinja Zora Mojsilović, kompozitor Vladimir Pejković, autor scenskog pokreta Damjan Kecojević.

Čuvena komedija "Pigmalion" o profesoru Higinsu koji uzima mladu devojku Elizu Dulitl da je uči manirima i lepom ponašanju, i dalje je aktuelna na svetskim pozornicama, tako da se u novoj verziji od 2022. igra na Vest Endu (London).

Rediteljka Đurđa Tešić je navela voli stvaralaštvo irskog pisca Džordža Bernarda Šoa (1856-1950), koga publika uvek vezuje upravo za "Pigmalion", sviđa joj se njegov britki humor, pamet, veštinu pisanja, a on je bio i pisac romana, humanista, socijalista, muzički i pozorišni kritičar.

"U drami "Pigmalion" je predstavljena neobična i nemoguća ljubav izmedju profesora Higinsa i prodavačice cveća Elize Dulitl. On kao profesor jezika je veliki perfekcionista i idealista, a oboje postavljaju pred sobom visoke ciljeve. Bernard Šo nam prikazuje muško - ženske odnose gde stavlja do znanja kako udati se srećno nije isto što i živeti srećno do kraja života", objasnila je rediteljka.

Tešić je naglasila da će njihov "Pigmalion" biti pravo pozorište sa odličnom ekipom glumaca, nežna, duhovita i dirljiva priča o ljubavi muškarca i žene, te da je dobro postavljen taj odnos vodećih protagonista.

Rediteljka je otkrila zanimljivosti o samom piscu Bernardu Šou, koji je drugi irski dobitnik Nobelove nagrade za književnost, dodeljene 1925. godine, dve godine nakon njegovog kolege Vilijama Batlera Jejtsa.

Ipak, Šo je prvo odbio Nobelovu nagradu, odnosno novčani deo, da bi kasnije odlučio da se ta sredstva daju Fondu za reformisane engleskog jezika i smatrao da je Reforma srpskog jezika Vuka Stefanovića Karadžića apsolutno najbolja ikada.

Glumac Nemanja Oliverić nastupa u ulozi glavnog lika profesora fonetike Henrija Higinsa, zakletog neženje, koji odlučuje da se upusti u jedan eksperiment, da od obične priproste prodavačice cveća na ulici, napravi pravu vojvotkinju.

"Ako se vratimo 40 godina unazad, verovatno bismo se pitali kakav je to profesor fonetike. Danas je pitanje - ko je uopšte profesor fonetike, šta je fonetika? Po meni, to je danas veoma potrebna i najvažnija nauka koja nam pomaže da sve svoje želje i potrebe pretočimo u jezik", objasnio je Oliverić.

Glavni glumac je približio radnju da zaplet kreće od trenutka kada je Higins odlučio da radi Božji posao, tačnije da se igra Boga, da od jedne osobe - devojke Elite, napravi neku drugu.

"Nismo pravili romansu od ovog komada, već dramu sa elementima komedije", ocenio je Nemanja Oliverić, inače jedan od prvaka pozorišta "Boško Buha".

Mlada glumica Anja Pavićević je dobila ulogu Elize Dulitl, koju je definisala kao "hrabru i pametnu cvećarku sa ulice, kojoj nedostaje samo obrazovanje, i želi da radi na sebi".

"Profesor Higins joj pomaže oko obrazovanja, u potpunosti je posvećen tome, a onda ona možda postaje i ravnopravna sa njim, videćete u predstavi", najavila je Pavićević, istaknuta u predstavama "Bokeški d-mol" i "Tajni dnevnik Adrijana Mola" u produkciji "Boška Buhe".

Zoran Cvijanović igra Elizinog oca Alfreda Dulitla, a za sam tekst "Pigmaliona" je primetio kako je Bernard Šo u nekim delovima drame označio fonetiku kako bi likovi - glumci trebalo da izgovaraju reči, "dok je ostalo prepustio glumcima i dao im slobodu kako da govore".

Cvijanović je ocenio da ga ovaj komad podseća na našeg slavnog Stanislava Vinavera (1891-1955), velikog srpskog književnika, pesnika, prevodioca i novinara, koji je negovao srpski jezik i lepotu govora, te "naša predstava budi najveću inspiraciju u njemu i na neki način priziva duh Vinavera".

Elizabeta Đorevska igra Gospodju Higins, majku profesora Henrija Higinsa, za koju kaže da je uloga koja se čeka i sa zadovoljstvom prihvata. Glumica je podsetila da je pre četiri decenije igrala u pozorištu "Boško Buha" i da je raduje povratak na ovu scenu i otkrila da je veoma toplo dočekana od ekipe sa puno zagrljaja.

"Moja uloga majke Higinsa se retko dobija u mojim godinama, tako da se zahvaljujem Đurđi Tešić što me je pozvala da radim na ovom projektu. Kako je kolega Nemanja Oliverić rekao, njegov Higins se igra Boga, i čovek može to da radi, on može i da se menja, ali na kraju ostaju posledice. Verujem da će naš "Pigmalion" biti pitka predstava i da će sve da nas zaintrigira, malo da nas ponese, i da ćemo pri izlasku iz sale ozbiljno da se zapitamo - šta se ovde desilo", zaključila je Elizabeta Đorevska, inače stalni član Pozorišta na Terazijama.

Poslednja verzija "Pigmaliona" u Beogradu igrana je pre više od dve decenije u Narodnom pozorištu, u režiji glumca Steve Žigona, a glumili su Petar Banićević i Ivana Žigon.

Takodje dugi niz godina se igra i u Narodnom pozorištu Kikinda.

Komad "Pigmalion", napisan davne 1912., a prvi put izveden 1914. godine, doživeo je mnoge pozorišne verzije širom planete, kao i filmske adaptacije, gde je najpopularniji bio mjuzikl "Moja draga gospođice" (My Fair Lady, 1964) sa Odri Hepbern u glavnoj ulozi. Holivudski film ima srećan kraj, Higins i Dulitl se venčaju, sve je rešeno izmedju njih, što u drami nije slučaj.

Priča je zasnovana na antičkom mitu o Pigmalionu i Galateji, iz starog dela "Metamorfoze" od Ovidija (250 mitova u 15 knjiga).

Skulptor Pigmalion se zaljubljuje u Galateji, statuu idealne žene koju je on lično stvorio.

Inače, Pigmalion je osoba koja se gnuša stvarnih žena, bira celibat u životu i onda za sebe savršenu ženu stvara od slonovače.

Ipak, kasnije je poželeo da statua prelepe žene postane stvarnost, prinosi je boginji ljubavi Afroditi, koja uspeva da je zaista oživi.

Drama "Pigmalion" se oslanja na suštinu tog mita, jer Higins devojku cvećarku Elizu Dulitl stvara prema svojim zamislima kao da je skulptura, ali ova Galateja može postati sasvim nezavisna od svog tvorca i da ga nadmaši.

Osim premijere "Pigmaliona" 14. novembra, pozorište "Boško Buha" intenzivno sprema nove projekte i ima razne novitete sa starijim produkcijama.

Predstava "Pitam se pitam, koliko sam bitan" norveškog pisca Erlenda Lua u režiji Jane Maričić, odabrana je za veliku svetsku Konferenciju izvođačkih umetnosti za decu i mlade, tokom novembra u Beogradu i Novom Sadu, u organizaciji ASSITEJ-a Srbija.

Reditelj Milan Karadžić i dramaturškinja Milena Depolo pripremiće novogodišnju predstavu za najmlađu publiku, u kojoj će članovi ansambla izvoditi najatraktivnije numere iz čitavog repertoara Pozorišta “Boško Buha”.

U nastavku sezone 2023-2024, direkcija je najavila da će prvi put sarađivati sa rediteljima Borisom Liješevićem i Milicom Kralj.

Takodje u pripremi je i predstava pod radnim naslovom “Negujmo srpski jezik” u kojoj će u prvom planu biti očuvanje maternjeg jezika, lepog izražavanja i kulture govora.