8. april 2024 15:08

Ana Cigankova i Giorgi Potshišvili u predstavi "Žizela" 16. i 18. aprila u Narodnom pozorištu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ana Cigankova i Giorgi Potshišvili u predstavi "Žizela" 16. i 18. aprila u Narodnom pozorištu

Foto: TANJUG/JELENA SAVIĆ

BEOGRAD - Prvaci nacionalnog baleta iz Amsterdama Ana Cigankova i Giorgi Potshišvili, kako je najavljeno, gostovaće 16. i 18. aprila (19:30) u predstavi "Žizela" na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

U ovom, kako se opisuje, romantičnom baletu, na muziku Adolfa Adama, u koreografiji Leonida Lavrovskog, Cigankova će nastupiti u naslovnoj ulozi, dok će se Potshišvili, koji će prvi put boraviti u Beogradu, predstaviti kao princ Albert.

Cigankova je nekoliko puta već gostovala na sceni Narodnog pozorišta. Baletsku školu je završila u rodnom gradu, ruskom Novosibirsku.

Pozvana je, zatim, u Boljšoj teatar gde je ubrzo promovisana u solistkinju.

Postala primabalerina 2004. godine u Nacionalnom baletu Mađarske, a 2007. dobila je isto zvanje u Nacionalnom baletu u Amsterdamu.

Kao gošća, nastupala je u Bečkoj državnoj operi, Rimskoj operi i na drugim velikim scenama.

Gruzin Potshišvili je 2020. postao član Nacionalnog baleta u Amsterdamu, a krajem prošle godine i prvak ove kuće.

Njen direktor Ted Bransen opisao ga je kao "fenomenalnog plesača čliji se talenat retko viđa". Uz Cigankovu i Potshišvilija, učestvovaće, kako se navodi, kompletan baletski ansambl, kao i Orkestar Narodnog pozorišta, pod dirigentskom upravom Ane Zorane Brajović.

Kostime je kreirala Božana Jovanović, a scenografiju Boris Maksimović.

"Žizelu" mnogi smatraju najpoetičnijim baletom epohe romantizma. Na scenama širom sveta igra se od 1841. godine, kad je premijerno izvedena u pariskoj Operi.