27. januar 2023 10:00

Ana Rupčić: Opera "Turandot" je spektakl u Narodnom pozorištu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ana Rupčić: Opera  "Turandot"  je spektakl u Narodnom pozorištu

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Gošća nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bilo je operska pevačica Ana Rupčić koja je govorila o operi "Turandot" koja se odnedavno izvodi u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Rupčić je rekla da je publika imala priliku da nakon skoro 50 godina na sceni Narodnog pozorišta doživi "spektakulanro izvođenje" opere Đakoma Pučinija.

 

Prema njenim rečima, u "Turandot" je zahtevna i drugačija od ostalih opera po pristupu, odnosno tradicionalnom kineskom hodu, ponašanju, smernost,unutrašnjem doživljaju i naboju, "koji bi trebalo da se odslikava u svedenom, mirnom, autoritativnom ponašanju".

"Nikada ne bih savetovala mladim pevačicama da se uhvate u koštac sa ulogom Turandot. Specifična je po tome što je pisana na prelaznim tonovima. Ova uloga je pisana u visokom registru i zahteva veliko umeće, znanje i muzikalnost", navela je Rupčić.

Publiku će privući "spektakl, izgled" beogradskog izvođenja, a Rupčić je dodala da je reditelj Pavle Mario Del Monako svoj posao "uradio sjajno", istakavši dobre pevače i kvalitetno pevanje Hor i Orkestar Narodnog pozoripšta "koji su sjajni".

Upitana kao vidi budućnost opere u doba tehnoloških revolucija, Rupčić je rekla da se nada da će se održati tradicionalni pristup i da ne bi želela da ikada prestane interesovanje publike za nju kao "veličanstvenu, sinkretičnu umetnost gde je obuhvaćen pokret, pevanje, govor i gluma".

"Taj živi odnos, ton... Kao što bi rekao Betoven: mogu da oprostim greške u sviranju, ali bez strasti ne", zaključila je umetnica.