3. februar 2023 09:26

Marija Jelić: Pevanje je život, ne samo profesija

Izvor: TANJUG

podeli vest

Marija Jelić: Pevanje je život, ne samo profesija

Foto: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

BEOGRAD - Gošća nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bila je operska pevačica Marija Jelić koja je govorila o nastupima sa Beogradskom filhamonijom, u ulozi Toske i na Siciliji.

Jelić je rekla da je počastvovana što je imala priliku da krajem januara nastupi sa Beogradskom filhamonijom u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu, nakon što je polagala audiciju kod dirigenta Gabrijela Felca.

 

Na koncertu je izvedena "Simfonija tužnih pesama" poljskog kompozitora Henrika Gorcekog, iskustvo koje je Jelić "značajno unapredilo ne samo u interpretativnom, nego i u duhovnom smislu".

"Delo se sastoji iz tužnih pesma, koje su hrišćanske i lične, i imaju subjektivni momenat . Potrebno je u tehničkom smislu da imate mogućnost razvoja i kontrole vašeg glasa, u smislu dinamike, boje, različitog stila pevanja", istakla je umetnica.

Jelić je dodala da je za nju koncert bio velika čast i da se nada da je jedna od prvih stvari koje će raditi sa "fantastičnim orkestrom Beogradske filharmonije".

Proteklih meseci Jelić je debitovala u ulozi Toske u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu uz Željka Lučića kao Skarpije, što je za pevačicu bio veliki događaj, a u decembru je izvodila sa Kamernim orkestrom SNP u Beogradu "Iluminacije" Bendžamina Britena.

Pre nekoliko dana imala je solistički koncert na Siciliji u teatru Garibidi gde je sa pijanistom Koradom Balbom izvela program iz njujorškog Karnegi hola od pre godinu dana, 7. februara je očekuje ponovo "Toska".

Istog meseca sledi izvođenje "Aide" u Kairu, dok je u maju očekuje Četvrta simfonija Gustava Malera sa Sofijskom filharmonijom.

"Najvažnije je da volite pevanje. Mora da vam bude život a ne samo profesija. Morate da imate posvećenost, ali ne samo u fazi svakodnevnog vežbanja nego i u izgradnji vaše ličnosti. Vi rastete sa umentošću kao čovek", ocenila je Jelić.