23. decembar 2022 09:46

Vladimir Lazić: "Valcer poručnika Nidrigena" slika pobunu vojnika protiv sistema

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vladimir Lazić: "Valcer poručnika Nidrigena" slika pobunu vojnika protiv sistema

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Gost nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bio je reditelj Vladimir Lazić koji je govorio o predstavi "Valcer poručnika Nidrigena" koja se igra u teatru Madlenianum.

Lazić je podsetio da je tekst Miodrag Ilića nastao pre više od 30 godina i tada je nosio jednu vrstu značenja, kako sam pisac kaže, pobunu mladog čoveka protiv nekih sistemskih rešenja.

 

"Međutim, danas ispada da je izuzetno angažovan tekst i aktuelan. Ovo je pokušaj pojedinca, vojnika da se usprostvi nekim uzusimai stegama režima, uopšte politčkog, državnog. Pobuna pojedinca je antički motiv", naveo je reditelj.

Prema njegovim rečima, "Valcer poručnika Nidrigena" stiže iz eklektičnog postmodernizma, a dešava se da i mladi i publika u godinama dok gledaju predstavu navijaju.

Lazić je priznao da je očekivao moguće nesuglasice sa glumcima tokom rada na predstavi, ali su "pokazali neverovatan osećaj za solidarnost" i pomogli su da se unaprede rediteljeve ideje.

"Ovo je predstava u kojoj sam imao najmanju eksplikaciju. Ovo je bilo u dve, tri rečenice, shvatali su u cugu. Izbor glumaca je na kraju ispao baš kao da je tako pisano", napomenuo je Lazić.

Većina glumaca u predstavi nije radila prethodno sa Lazićem, a posle ovog iskustva tražili su da sarađuju na nečemu novom, pošto je uspeo da iz njih izvuče maksimum.

"Igrali su tragične stvari, a bili su komični i publika se smejala", istakao je Lazić.

Upitan kako vidi na budućnost pozorišta u vrem tehnološke revolucije, Lazić je

ocenio da će preživeti pošto je već opstalo nekoliko vekova pre Hrista i posle.

Lazić je podsetio da je "prošao štošta od sedamdesetih godina", sa puno rada na televiziji i ponešto na filmu, dodavši da je "digitalna revolucija napravila haos u našim životima". 

"Odjednom je skratila proces recepcije umetnosti i napravila neke nove pomake.

To što će pozorište menjati strukturu i koristiti usluge televizije je normalno. I video radova. To je postalo je sa pozorištem kompatibilno", rekao je Lazić.