30. januar 2024 09:52

Marija Jelić: Pevam arije iz Pučinijevih opera 14. februara u Kolarcu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Marija Jelić: Pevam arije iz Pučinijevih opera 14. februara u Kolarcu

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Gošća nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bila je operska pevačica Marija Jelić koja je govorila o koncertu "Pučinijevih 12 strana ljubavi" 14. februara u Kolarčevoj zadužbini.

Jelić je rekla da će koncert biti omaž velikom kompozitoru Đakomu Pučiniju, pošto se obeležava 100 godina od njegove smrti.

Prema njenim rečima, sa tenorima iz Italije Dariom Di Vjetrijem (Di Vietri) i Severne Makedonije Georgiijem Cuckovskim izvešće arije i duete iz 12 Pučinijevih opera, a orkestrom Ministarstva odbaren "Stanislav Binički" dirigovaće Mauricio Kolasanti (Maurizio Colasanti).

"Meni je posebno zadovoljstvo što ćemo prvi u ovoj godini da izvedemo njegova dela. Pučini je ostavio veliku opus, veoma značajan za soprana, ali i tenora", naglasila je umetnica.

Jelić je navela da će "Pučinijevih 12 strana ljubavi" biti drugačiji od operskih gala koncerata koje je izvodila, jer je ideja da se inkorporiraju dela koja je pisao nemački filozof Erih From.

"Ideja je daodređene delove iz njegovog bestselera 'Umeće ljubavi' prezentujemo kroz koncert. On kao veliki teoretičar nije sagledavao ljubav kroz emociju, nego kao međuljudsku kreativnu sposbnost da se prepusti drugoj osobi", rekla je Jelić.

Prema njenim rečima, na koncertu će kroz različite arije i duete prikazati ljubav, ne samo prema muškarcu i ženi, nego i prema ocu i majci, prema detetu, prema Bogu i višim sferama svesti.

Za Jelić prethodna 2023. je bila godina sa puno nastupa u puno zemalja, počev od Beogradske i Sofijske filharmonije, preko "Aide" u Nacionalnoj operi Severne Makedonije, do koncerata u Meksiku ili "Figarove ženidbe" u Sjedinjenim Državama i "Boema" u Južnoj Koreji.

Jelić je rekla da će ova godina za nju biti "opet veliki izazov", jer nakon koncerta u Kolarcu ide u Sofiju zanastup sa filharmonijom, a u pripremi su nove uloge, u Pučinijevim operama "Sestra Anđelika" i "Madam Baterflaj".

"Srećna sam što ću možda najviše pevati Pučinijeve opere, jer mi je prva glavna uloga bila u 'Boemima'", zaključila je Jelić.