5. april 2024 10:07

Trumbetaš Petrović: Proslavljam 30 godina karijere pevajući sve svoje heroine

Izvor: TANJUG

podeli vest

Trumbetaš Petrović: Proslavljam 30 godina karijere pevajući sve svoje heroine

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Gošća nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bila je operska pevačica Jasmina Trumbetaš Petrović koja je govorila o koncertu "Sve moje heroine" kojim 13. aprila u Narodnom pozorištu u Beogradu slavi 30 godina karijere.

Trumbetaš Petrović je rekla da joj je "30 godina prošlo kao tren", od kako je 1993. godine stala na scenu Narodnog pozorišta, prvo kao član operskog studija, a kasnije kao stalni član ansambla Opere.

Prema njenim rečima, tokom tri decenije postojala "velika ozbiljnost, posvećenost pevanju i radu na operskim ulogama", kojih je imala oko 50 na operskoj sceni i koncertnom repertoaru.

Prelistavajući stare programe Trumbetaš Petrović nije mogla da veruje da je sve to do sada uradila, jer je u suštini uvek bila samokritična, nezadovoljna onim što je uradila, smatrajući da uvek treba mnogo više i bolje.

Kako pripadnica generacije "koja je doživela mnoga previranja, od inflacije do ratova, bombardovanja", Trumbetaš Petrović je primetila da su mnogi iz Srbije bili sprečeni da putuju u inostranstvo.

"Kad su bile sankcije najviše sam putovala, išla na audicije i nastupala u inostranstvu, ali je bilo jako teško kada se u drugim zemljama osećate kao građanin trećeg reda", primetila je umetnica.

Trumbetaš Petrović je priznala da kao mlada nije imala samopouzdanje koje ima danas, jer se mladi ljudi uvek traže, mada su možda na izgled samouvereni.

Upitana da izdvoji jednu ulogu koja je obeležila njenu karijeru, Trumbetaš Petrović je napomenula da se vezivala za svaku heroinu koju je igrala.

"Ne znam šta bi mogla da izdvojim, ali možda što sam emotivno vezana za mog prvog Verdija, a to je Leonora u 'Trubaduru', jer sam sa tom ulogom otkrila da pripadam italijanskom repertuaru i da treba da pevam Verdijeve i Pučinijeve opere", navela je umetnica.

Trumbetaš Petrović je dodala da je emotivno vezana i za ulogeu operama "Madam Baterflaj", "Toska", "Manon Lesko" i "Turandot".

Na slavljeničkom solističkom koncertu , uz Trumbetaš Petrović nastupiće njene kolege Snežana Savičić-Sekulić i Dragutin Matić, a maestro Aleksandar Kojić dirigovaće orkestrom Opere Narodnog pozorišta.

"Biće mi veliko zadovoljstvo, da ću sa svojim prijateljima i obožavaocima podeliti to veče. Trudila sam se da izbor programa šalje neku poruku najlepšim arijama koje su pevale i velike legende u operskom svetu", rekla je Trumbetaš Petrović.

Prema njenim rečima, to će biti koncert u malom svih heroina koje je do sada pevala.

"Biće lep program, atraktivan. Biće i dueta i orkestarske muzike, ali akcenat pada na moje izvođenje svih tih arija iz opera, kao što su 'Madam Baterflaj', 'Trubadur' i ostalo", zaključila je Trumbetaš Petrović.