11. februar 2023 23:08

Meksiko: Otkriveno stambeno mesto gde je živela "elita" iz 5. veka

Izvor: TANJUG

podeli vest

Meksiko: Otkriveno stambeno mesto gde je živela "elita" iz 5. veka

Foto: AP/Tomas Stargardter

MERIDA, Meksiko - Meksički arheolozi su danas saopštili da su otkrili stambene blokove gde je živela "elita" u poznatom majanskom arheološkom mestu Ćićen Ica na poluostrvu Jukatan, za koje se veruje da predstavlja ostatke svetog grada osnovanog u 5. veku.

Arheolog Fransisko Perez Ruiz rekao je da do sada nije bilo otkrivenih poznatih stambenih delova u Ćićen Ici, što znači da ovo oktriće stambenog kompleksa predstavlja pronalazak "prvog naselja gde je vladar živeo sa svojom porodicom", preneo je Rojters.

Oblast, danas poznata kao Ćićen Vijeho, biće integrisana u turističku ponudu arheološkog mesta Ćićen Ice, koje je uvršteno u listu Uneskove svetske kulturne baštine.

Arheolozi iz Nacionalnog instituta za antropologiju i istoriju se nadaju da će ova oblast i one koje se tek otkriju, pružiti informacije o tome kako je izgledao život stanovnika tog grada.

"Moraju postojati naselja koja još nisu otkrivena. Istraživanjem stambenih delova možemo saznati o ostalim porodicama, ostalim grupama stanovnika koje su bile deo ovog veličanstvenog grada", rekao je arheolog Hoze Osorio Leon.

Ta oblast se iskopava od 1998. godine, a oko dva miliona turista poseti Ćićen Icu svake godine, pokazuju zvanični podaci.