12. mart 2023 17:32

Naučnici: Dvostruka opasnost vezana za fosfor, preti nam "fosfagedon"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Naučnici: Dvostruka opasnost vezana za fosfor, preti nam "fosfagedon"

Foto: Shutterstock.com/Danijela Maksimovic, ilustracija

LONDON - Britanski naučnici su zabrinuti zbog dvostruke opasnosti koja je vezana za element fosfor, kako zbog njegove moguće nestašice, tako i zbog njegovog uticaja na globalno zagrevanje.

Svetske rezerve fosfora se tanje, a nestašica fosfatnih đubriva bi mogla da izazove krizu gladi na globalnom nivou, upozoravaju naučnici, prenosi Gardijan.

Svake godine se u svetu proda oko 50 miliona tona fosfatnih đubriva koja igraju ključnu ulogu u prehranjivanju svetske populacije od osam milijardi ljudi.

Značajne rezerve fosfora se nalaze samo na nekoliko mesta u sveta, u Maroku, Zapadnoj Sahari, Kini i Alžiru, navodi Gardijan.

Američke zalihe fosfora su veoma skromne, a Velika Britanija zavisi od uvoza.

Postoji strah da će potražnja za fosforom za nekoliko godina dostići svoj vrhunac, a da mnoge zemlje neće moći da prehrane svoje stanovništvo.

Druga opasnost vezana za fosfor su fosfatna đubriva koja kišama dospevaju u reke, jezera i mora, i tamo dovode do zagađenja voda i nekontrolisanog rasta algi.

Mnoge oblasti reka, jezera i mora na taj način postaju "mrtve zone", a bujanje algi dovodi do povećane proizvodnje metana koji ubrzava globalno zagrevanje.

Klimatske promene znače da će zbog povećane temperature u vodama pod uticajem fosfatnih đubriva rasti još više algi, upozorava profesor Brajan Spirs iz Centra za ekologiju i hidrologiju Velike Britanije u Midlotijanu.

"Došli smo do kritične tačke", smatra profesor Fil Hejgart sa Univerziteta u Lankasteru.

Hejgart smatra da je i dalje moguće ispraviti stvari, uz značajne napore i "mnogo pametnije" korišćenje fosfora

Ako se to ne desi, svet će se suočiti sa katastrofom zvanom "fosfagedon", dodaje on.