2. jun 2023 20:28

ESA od sada emituje sliku sa Marsa uživo

Izvor: TANJUG

podeli vest

ESA od sada emituje sliku sa Marsa uživo

Foto: Shutterstock.com/Vadim Sadovski, ilustracija

PARIZ - Gledaoci širom planete će prvi put moći da gledaju Mars u skoro realnom vremenu, pošto će Evropska svemirska agencija (ESA) emitovati uživo sliku sa Marsa na Jutjubu.

Slike Marsa, koje se vide na Jutjubu, tviter kanalu ESA i pod haštagom #MarsLIVE, prikazuju crvenu planetu na način na koji dosad nije viđena, dodaje ESA.

Ovim se proslavlja 20. godišnjica lansiranja "Ekspres orbitera" na Mars - misije koja za cilj ima da napravi trodimenzionalne slike površine ove planete detaljno, preneo je CNN.

"Obično, vidimo slike sa Marsa i znamo da su uslikane nekoliko dana ranije. Ali, sada sam uzbuđen jer ću gledati Mars kakav je sada, sveže", rekao je menadžer svemirskih operacija ESA u kontrolnom centru u nemačkom Darmštatu.

Zavisno od pozicija Marsa i Zemlje na putanji oko Sunca, poruke, odnosno, slika sa Marsa, može da stigne između tri i 22 minuta.

ESA procenjuje da će biti potrebno oko 17 minuta svetlu da formira slike, koje će dolaziti sa Marsa ka Zemlji, a onda još minut da prođe kroz žice i servere da bi se videle na uživo emitovanju.