16. jul 2023 14:01

Kovačevski: Elektronska naplata putarine je potvrda da Otvoreni Balkan daje rezultate

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kovačevski: Elektronska naplata putarine je potvrda da Otvoreni Balkan daje rezultate

Foto: TANJUG/MGSI/ PREDRAG MITIĆ

PREŠEVO - Predsednik Vlade Severne Makedonije Dimitar Kovačevski rekao je danas u Preševu da je elektronska naplata putarine između Severne Makedonije i Srbije najbolja potvrda da inicijativa Otvoreni Balkan daje rezultate.

"Ako pogledamo istraživanje, inicijativa Otvoreni Balkan ima ogromnu podršku, i dala je rezultate za samo tri meseca. Srpski i makedonski inženjeri su napravili rešenje za jedinstvenu elektronsku naplatu putarine", rekao je Kovačevski.

On je istakao da kartica kupljena u Severnoj Makedoniji perfektno funkcioniše u Srbiji.

Rudnika u strumičkom regionu neće biti ukoliko to građani ne žele

Dmitar Kovačevski rekao je danas da rudnika u strumičkom regionu (Jugoistočni region) neće biti ukoliko to građani ne žele. Kovačevski je na pitanje makedonskih medija o rudniku u strumačkom regionu rekao da Socijaldemokratskog saveza Severne Makedonije (SDSM) nije za otvaranje rudnika i da se radi o odlukama koje su donešene u vreme VMRO- DPMNE, za koje je sada država stavljena u sudske lavirinte, kao i da se radi o velikom broju sudskih odluka koje idu na korist stranim investitorima koji su dobili dozvole.

"On što je zamisao i namera vlade da bilo koja odluka u delu otvaranja rudnika bude u skladu sa očekivanjima građana, odnosno ako građani u opštinama strumičkog regiona, tj. Jugoistočnom planskom regionu Strumica- Novo Selo,Vasilevo i Bosilevo su protiv otvaranja rudnika onda rudnika neće biti. To je drugačiji stav od onog što je imala VMRO-DPMNE. Kada je SDSM bio protiv otvaranja rudnika i kada je i danas protiv otvaranja rudnika, VMRO-DPMNE su organizovali proteste i da tada nije ni smelo da se obaveštava o tome, jer se samo govorilo da su potrebni rudnici zbog zapošljanja u tom kraju", objasnio je Kovačevski.

On je podsetio da Ministarstvo ekonomije, mora da donosi odluke koje će prvo da zaštite interese građana i države. "Kada se kaže interes države, to znači da se ne dozvoli da država plaća veliku arbitražu prekinutih koncesija. SDSM je od početka protiv tih rudnika koje ne žele građani u svojim mestima", rekao je on. 

Povećana trgovinska razmena najbolja potvrda rezultata incijative Otvoreni Balkan

Povećana trgovinska razmena najbolja je potvrda da inicijativa Otovreni Balkan, koja ima svetlu budućnost, daje rezultate, naglasio je danas predsednik Vlade Severne Makedonije Dmitar Kovačevski. Kovačevski je na pitanje koji su naredni koraci u realizaciji inicijative OB koja već daje rezultate, a obuhvata Srbiju, Severnu Makedoniju i Albaniju, podsetio da su već ukinute sanitarne kontrole između naše tri zemlje.

"Inicijativa već daje rezultate, bavili smo se i razmenom sturčnih kadrova i profesionalanaca, radi se na oslobađanju barijera za pirznavanje diploma, za šta su već potisani dogovori i mogućnosti za zaposlenje i svega što znači zaposlenje stranaca bez procedura koje su ranije trajale tri, četirt imeseca", rekao je predsednik i naglasio da su to stvari koje već funkcionišu.

Podsetio je da će svaki čovek iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije moći da se prijavi na zajendički e portal povezan sa nacionalnim portalima i pre nego što nađe poslodaca. Naglasio je da je krajnji cilj inicijative, a što je i njegova lična ambicija, da nemamo granice između naših zemalja, koje nekada nisu ni postojale.