23. decembar 2022 13:03

Mali: Otvoreni Balkan učvršćuje mir u regionu i doprinosi ekonomskom rastu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mali: Otvoreni Balkan učvršćuje mir u regionu i doprinosi ekonomskom rastu

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Regionalna inicijativa Otvoreni Balkan učvršćuje mir u regionu i doprinosi ekonomskom rastu zemalja članica, izjavio je danas potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali.

"Otvoreni Balkan, vizionarska inicijativa predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, za zemlje članice je izuzetno važna, kako u političkom, tako i u ekonomskom smislu. Značaj inicijative ogleda se u jačanju regionalne saradnje, daljem povezivanju u gotovu jedinstvenu privrednu zonu i ekonomskom rastu zemalja članica, ali i učvršćivanju mira i stabilnosti u regionu", naveo je Mali.

Inicijativa će, istakao je Mali u autorskom tekstu za Kosovo onlajn, olakšati poslovanje između država zahvaljujući značajno ubrzanom protoku roba i usluga, stvaranju jedinstvenog tržišta radne snage i boljim uslovima poslovanja za kompanije, što će neminovno dovesti do bržeg razvoja privrede i osnaživanja naših ekonomija, a samim tim i rasta celog regiona i višeg životnog standarda svih građana.

Takođe, napomenuo je da regionalna ekonomska integracija treba da dovede do stvaranja jedinstvenog ekonomskog prostora, koji bi privukao dugoročne investicije u privredne grane s većom dodatom vrednošću, što bi rezultiralo većim prilivom investicija, unapređenjem preduzetničke aktivnosti, trgovine i otvaranjem novih radnih mesta.

"Sporazumima koji su potpisani u okviru inicijative Otvoreni Balkan rešavamo bitna pitanja za privredu i građane. To je posebno važno danas, u vreme globalne krize, jer je saradnja kada se radi o ključnim pitanjima od interesa za naše zemlje i region u celini neophodna", naveo je Mali.

Podsetio je da se zahvaljujući toj inicijativi stvara slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu, što će omogućiti zaposlenje u sve tri zemlje bez izdavanja radnih dozvola.

"Takođe, uspostavljanje brzih traka na graničnim prelazima olakšava poslovanje privredi i ubrzava protok roba. Naš cilj je da kamioni ne čekaju satima na granicama već da sve potrebne procedure sprovode brzo i efikasno, što je još jedan od načina da utičemo na poboljšanje privrednog ambijenta", naglasio je ministar Mali.

Dodaje da u okviru inicijative imamo i druge sporazume, koji se odnose na, na primer, saradnju u veterinarskoj, fitosanitarnoj i oblasti bezbednosti hrane i hrane za životinje na Zapadnom Balkanu, a u cilju olakšavanja kretanja robe i smanjenja vremena zadržavanja robe zbog primene graničnih procedura prilikom izvoza, uvoza i tranzita robe.

Veoma je, kaže važan i Sporazum o saradnji u oblasti međusobnog priznavanja diploma i naučnih ocena, kojim će se olakšati i ubrzati proces međusobnog priznavanja visokoškolskih diploma između država ugovornica.

"Za mene, kao ministra finansija, posebno je značajan Memorandum o razumevanju o saradnji poreskih uprava Zapadnog Balkana, a naš zajednički cilj je unapređenje i modernizacija rada poreskih uprava, razmena iskustava i unapređenje rada na prevenciji, otkrivanju i suzbijanju utaje poreza u regionu. Moram da istaknem da, iako se rezultati saradnje, odnosno inicijative Otvoreni Balkan već vide, uvek može bolje i verujem da će u budućnosti saradnja dostići još viši nivo", istakao je Mali.

Prema njegovim rečima, realizacija različitih mera koje su predviđene potpisanim sporazumima će doneti, pre svega, brze, konkretne i jasne rezultate, koji će biti vidljivi našim građanima i kompanijama i dovešće do mnogo većeg protoka robe i ljudi.

"Smanjiće troškove poslovanja i podići će konkurentnost firmi koje ovde posluju - domaćih i stranih. Sve ovo će doprineti bržem i održivom razvoju naših ekonomija", zaključio je Mali.