29. februar 2024 10:29

Čadež: Jedinstveno tržište rada Otvorenog Balkana je prava revolucija

Izvor: TANJUG

podeli vest

Čadež: Jedinstveno tržište rada Otvorenog Balkana je prava revolucija

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež ocenio je revolucionarnim to što sutra startuje jedinstveno tržište rada Otvorenog Balkana (OB), čije su članice Srbija, Albanija i Severna Makedonija, a građanima ovih zemalja omogućiće da uz najjednostavniju proceduru dobiju posao u bilo kojoj od zemalja ove inicijative,

Čadež je, kako je saopšteno iz PKS, jedan od prvih koji je dobio ID Open Balkana, elektronsku potvrdu koja omogućava da može da radi u bilo kojoj zemlji Otvorenog Balkana.

"Od 1. marta ove godine, građani Srbije, Albanije i Severne Makedonije napokon će moći da žive i rade u bilo kojoj od tri zemlje kao u svojoj. Za ove naše prostore na kojima je prvo pravilo javnih uprava 'to ne može', 1. mart je revolucija", istakao je on.

Podsetio je da su pre tačno tri godine i tri meseca, lideri zemalja OB potpisali vizionarsku odluku o uspostavljanju slobodnog pristupa tržištu rada na Zapadnom Balkanu.

Prema njegovim rečima, do samo pre tri godine nije nas zanimalo ko u Albaniji ili Severnoj Makedoniji radi isti posao kao i mi pokušavajući da učini život svojim građanima boljim i kvalitetnijim.

"Do pre samo tri godine verovali smo da, ako želimo da nama bude bolje, njima mora biti gore. Tri godine smo se upoznavali, shvatali da imamo iste probleme", rekao je Čadež.

Naveo je da su prednosti slobodnog kretanja radnika u regionu, bez ikakvih administrativnih barijera, višestruke, počev od mogućnosti obavljanja sezonskih poslova, preko smanjenja deficitarnih zanimanja i jačanja poverenja investitora do rasta ključnih sektora privrede.

Očekuje se da slobodan pristup tržištu rada od oko 11 miliona stanovnika spreči dalji odliv mozgova i mladih iz regiona nudeći mogućnosti za zapošljavanje, ali i da odgovori na sve veće zahteve za kvalitetnim kadrovima, kako lokalnih tako i međunarodnih kompanija, koje posluju u regionu.

Iz PKS su pojasnili da je za državljane Srbije, Albanije i Severne Makedonije, koji žele da se zaposle u nekoj od članica Otvorenog Balkana ili su već pronašli poslodavca, potrebno da poseduju ID broj za koji se registruju elektronski, u par koraka.

To podrazumeva da popune formular na platformi, eUprava i prilože važeći biometrijski dokument.

Na osnovu dostavljenih podataka, domicilni nadležni organi, preko platforme eUprava generišu jedinstveni identifikacioni broj Otvoreni Balkan IDOB, a nakon toga, zainteresovani može da pristupi portalu eUprave odredišne zemlje i podnese zahtev za slobodan pristup tržištu rada.

Odredišna zemlja nakon provere donosi konačnu odluku.

Nakon dobijanja odobrenja zainteresovani može biti zaposlen, pod istim uslovima kao lokalni državljanin zemlje, do dve godine, a nakon isteka ovog perioda, može se produžiti period boravka, tj. radne dozvole.