27. jul 2023 10:22

Grčka: Odata počast dvojici pilota koji su izgubili živote kod Evije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Grčka: Odata počast dvojici pilota koji su izgubili živote kod Evije

Foto: AP Photo/Petros Giannakouris

ATINA - Svo osoblje, političko i vojno rukovodstvo izašlo je danas na balkone i ulaz u Ministarstvo odbrane Grčke da oda počast dvojici pilota, Hristosu Mulasu i Periklesu Stefanidisu koji su izgubili živote dok su delovali na frontu požara u Eviji.

Usledilo je podizanje zastave koja se sada vijori na pola koplja na zgradi Ministarstva, preneo je grčki lista "Katimerini".

Odlukom Saveta načelnika Generalštaba dva oficira su dobila čin potkapetana, izjavio je ministar odbrane Nikos Dendijas.

"Pridružio sam se danas političkom i rukovodstvu Oružanih snaga u Ministarstvu narodne odbrane da podignemo zastavu na pola koplja zbog trodnevne žalosti u oružanim snagama Grčke zbog gubitka dvojice oficira našeg ratnog vazduhoplovstva", poručio je Dendijas.

Kako je rekao, vođa eskadrile Hristos Mulas i zamenik vođe eskadrile Periklis Stefanidis izgubili su živote dok su bili na dužnosti u Eviji.

"Još jednom želim da u ime Vlade i svih Grka izrazim saučešće njihovim porodicama i kolegama. Grčka tuguje. Najavljujem da su odlukom Saveta načelnika Generalštaba i po preporuci načelnika Generalštaba generala Konstantina Florosa dvojici oficira dodeljeni činovi potkapetana", naveo je on.

Dendijas je rekao da su potom prisustvovali parastosu za pokoj njihovih duša u crkvi Panagije Stratopedske Papagoske.

"Njihovo sećanje ostaće živo zajedno sa sećanjem na one vazduhoplovce koji su izgubili živote žrtvujući se na dužnosti u borbi koja je u toku za zaštitu nacionalnog dostojanstva, života, imovine Grka i prirodne sredine naše otadžbine", naglasio je on.

Dendijas je kazao da nijedan avion ne leti bez prethodnog tehničkog pregleda.

"Zato želimo da pohvalimo tehničare našeg vazduhoplovstva, koji su vodili računa o njihovom kontinuiranom radu i radu, a sada imaju moć upravljanja protivpožarnim avionima", dodao je on.

U međuvremenu, kako javlja "Katimerini" odlučeno je da parlament usvoji nerođeno dete guvernera Hristosa Mulasa koji je izgubio život u padu kanadera kojim je upravljao u Karistosu.

Grčko vazduhoplovstvo potvrdilo je 25. jula da su u padu aviona koji se borio protiv šumskih požara život izgubila dva pilota.

Reč je o 34-godišnjem pilotu Hristosu Mulasu i njegovom kopilotu, potporučniku Periklisu Stefanidisu (27), navedeno je u saopštenju.

Ministar odbrane Nikos Dendijas proglasio je trodnevnu žalost u Oružanim snagama Grčke.

"Gubitak života oficira Vazduhoplovstva i rukovaoca vatrogasnih aviona na dužnosti tokom pokušaja da se zaštite životi i imovina građana, kao i životna sredina naše zemlje, veoma je tužan. Naše misli su sa njihovim porodicama i kolegama, kojima izražavamo najiskrenije saučešće", naveo je Dendijas.

Nesreća se dogodila iznad grada Karistosa, na jugu ostrva Evija, u blizini Atine, objavio je grčki ERT.