9. novembar 2023 09:08

Pre 30 godina srušen je Stari most, simbol Mostara

Izvor: TANJUG

podeli vest

Pre 30 godina srušen je Stari most, simbol Mostara

Foto: TANJUG/MIRA ĐURĐEVIĆ

MOSTAR - Danas je 30 godina od kada je u ratnim sukobima srušen Stari most u Mostaru, a srušili su ga vatrom iz artiljerijskog oruđa pripadnici Hrvatskog veća odbrane.

Tim povodom Mostar Memorial & Museum objavio je prošireni video rušenja Starog mosta, koji su, kako navode na društvenim mrežama, otkupili od oficira Hrvatske vojske.

Kako se navodi, snimak je navodno čuvao Slobodan Praljak, bivši general HVO-a, koji je na doživotnu zatvorsku kaznu pravosnažno osuđen na Međunarodnom sudu za ratne zločine u Hagu.

Praljak je bio čelnik Glavnog štaba HVO-a, koji je tokom izricanja osuđujuće presude popio otrov u sudnici haškog tribunala u novembru 2017. godine.

Granatiranje Starog mosta, simbola grada na Neretvi, počelo je 20 dana ranije, a intenzivirano je 8. novembra 1993. godine. Pod granatama je potpuno nestala i cela jedna ulica sa dućanima, koja se zvala Kujundžiluk.

Obnova Starog mosta počela je 2003. godine, a finansirali su se Turska, Hrvatska, Italija, Holandija, Svetska banka, Evropska banka za obnovu i Grad Mostar.

I danas, tri decenije od ratnih sukoba, Mostar je podeljeni grad, a poslednji rat u kome su se na tom prostoru sukobili pripadnici tzv. Armije Republike Bosne i Hercegovine i Hrvatskog veća odbrane ostavio je vidljive tragove.

U istočnom delu Mostara živi većinsko bošnjačko stanovništvo, a u zapadnom su nastanjeni većinski Hrvati.

Pre rata u Mostaru je živelo oko 30.000 Srba, a prema poslednjem popisu ih je nešto više od 3.600.