5. decembar 2023 22:52

Ministar unutrašnjih poslova S. Makedonije: Uhapšeno pet osoba zbog ubistva Vanje Đ., među njima i Ljupčo Palevski

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministar unutrašnjih poslova S. Makedonije: Uhapšeno pet osoba zbog ubistva Vanje Đ., među njima i Ljupčo Palevski

Foto: Tanjug video

SKOPLJE - Ministar unutrašnjih poslova Severne Makedonije Oliver Spasovski potvrdio je večeras na vanrednoj konferenciji za medije da je uhapšeno pet osoba osumnjičenih za otmicu i ubistvo 14-godišnje Vanje Đorčevske iz Skoplja, kao i da je među njima i Ljupčo Palevski Palčo.

Spasovski je rekao da je Palevski uhapšen u Turskoj i naveo da je reč o organizatoru otmice i izvršiocu ubistva.

Dodao je da se Palevski trenutno nalazi u ekstradicionom pritvoru i da se čeka okončanje procedure nakon koje će biti isporučen Severnoj Makedoniji.

Istakao je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova podnelo krivičnu prijavu na 100 strana koja sadrži dokaze o umešanosti uhapšenih osoba.

Ljupčo Palevski, osumnjičen za ubistvo Vanje Đorčevske, uhapšen u Turskoj

Ljupčo Palevski Palčo, osumnjičen za otmicu i ubistvo 14-godišnje Vanje Đorčevske iz Skoplja, kao i za ubistvo Pančeta Žeževskog, uhvaćen je danas, javlja portal "Skopje1".

On je priveden na aerodromu u Turskoj nakon što je za njim raspisana međunarodna poternica, prenosi portal "A1on".

Mediji navode da je Palevski u Tursku pobegao preko Srbije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Severne Makedonije je za večeras zakazalo vanrednu konferenciju za medije.

Završena obdukcija ubijene devojčice, telo predato porodici

Obdukcija tela 14-godišnje Vanje Đorčevske, čije je telo nakon sedmodnevne potrage pronađeno u nedelju, završena je u Institutu za sudsku medicinu i kriminologiju u Skoplju i telo je predato porodici, prenosi portal MKD.mk pozivajući se na neimenovane izvore.

Analize nakon obdukcije, trebalo bi da pokažu uzroke nasilne smrti, vreme kada je devojčica umrla, a kada bude u potpunosti završena biće sačinjen obdukcioni nalaz sa svim kompletnim podacima i analizama i nakon toga biće predat Osnovnom javnom tužilaštvu u Skoplju.

Privedena još jedna osoba u slučaju otmice i ubistva Vanje Gorčevske

U Severnoj Makedoniji je danas privedena još jedna osoba koja je osumnjičena da je bila saučesnik u otmici i ubistvu 14-godišnje Vanje Đorčevske.

Reč je o 46-godišnjem muškarcu iz Skoplja, prenosi Telma.

Osnovno javno tužilaštvo u Skoplju zatražilo je meru zadržavanja od 48 sati.

Prema pisanju portala "Skopje1", osumnjičeni je imao veze sa Ljupčom Palevskim Palčom i strankom "Desna", čiji je on predsednik.

Tužilaštvo će tražiti produženje pritvora osumnjičenima za ubistvo V.Đ.

Tužilaštvo Severne Makedonije tražiće produženje pritvora do 30 dana, osumnjičenima za ubistvo 14-godišnje Vanje Đorčevske.

Među osumnjičenima je i otac devojčice, koji je saslušan u Tužilaštvu, prenosi portal Telma.

Nakon naredbe za istragu i predloga za određivanje pritvora, osumnjičeni će danas ponovo morati da budu izvedeni pred sudiju na prethodni postupak u Krivičnom sudu.

Otac V.Đ. negirao da je odao podatke o njenom kretanju

Otac ubijene V.Đ. (14) iz Skoplja Aleksandar Đorčevski negirao je danas na saslušanju da je davao informacije o njenom kretanju glavnoosumnjičenom Ljupču Palevskom - Palču, što je, prema dosadašnjem toku istrage, dovelo do njene otmice, a potom i ubistva.

Informacije o njegovoj umešanosti u slučaj, državnim organima dala su još trojica okrivljenih, kojima je sudija u prethodnom postupku već odredio meru pritvora, koja bi danas trebalo da bude produžena, ali tek nakon što tužilaštvo dobije krivičnu prijavu protiv njih, prenosi A1on.

Ocu 14-godišnje Vanje juče je određena mera zadržavanja od 48 sati, za koju će tužilaštvo tražiti produženje ukoliko i on bude obuhvaćen istragom.

Ministar pravde Krenar Loga: Ustav RSM zabranjuje smrtnu kaznu

Povodom onlajn peticije kojom deo građana zahteva vraćanje smrtne kazne kojom bi, kako smatraju, trebalo da budu kažnjeni počinioci otmice i ubistva 14-godišnje Vanje Đorčevske, oglasio se ministar pravde Severne Makedonije Krenar Loga porukom da Ustav RSM zabranjuje smrtnu kaznu.

Ministar je izrazio nadu da će počinioci ubistva maloletne Vanje i 74-godišnjeg Panče Žežovskog iz Velesa, koji nisu bili u rodbinskim odnosima i medusobno nisu povezana, biti najstrože kažnjeni.

„Ustav zabranjuje smrtnu kaznu, kao i protokoli i druge konvencije koje smo usvojili. Ja sam među onim građanima ove zemlje koji misle da bi smrtna kazna bila spas za te monstrume i stava sam da kaznu treba da izdržavaju do kraja života, svesni šta su uradili", rekao je Loga.

Smatra da bi počinioci ovih krivičnih dela trebalo da budu kažnjeni doživotnim zatvorom.

VMRO-DPMNE: Spasovski najodgovorniji za nepočinstva i bekstvo Palevskog

Najuticajnija opoziciona VMRO-DPMNE saopštila je danas da ministar unutrašnjih poslova Severne Makedonije Oliver Spasovski ne može da bude amnestiran i da je odgovoran i, kako ističu, najodgovorniji što je dozvolio prvoosumnjičenom za otmicu i ubistvo maloletne Vanje Đorčevske, Ljupču Palevskom, da pobegne iz zemlje.

Iz VMRO-DPMNE kažu da Spasovski godinama nije uradio ništa da sankcioniše Palevskog, za koga kažu, da je monstrum, a da su ubistvo i otmica maloletne Vanje samo posledica toksične atmosfere i govora mržnje koji je, zaštićen od policije i vlasti, bez prekida širio na podkastovima.

"Ubistvo Vanje i čudovište Palevski je takođe posledica lažne neprikosnovenosti koju su on i njegova banda podkasta nesmetano radili i kroz koju su širili toksičnu atmosferu. Sve se to dešavalo pred očima MUP-a, koji je zbog političke kalkulacije i povezanosti sa ovom grupom amnestirao ovakvo ponašanje", navodi se u saopštenju VMRO-DPMNE.

Navode da je Palevski godinama dobijao medijski publicitet na etiketiranju ljudi i širenju govora mržnje, iznošenjem neistina i špekulacija.

Građani RSM na društvenim mrežama pozivaju na protest zbog ubistva Vanje

Monstruozno ubistvo maloletne Vanje Đorčevske uznemirilo je građane Severne Makedonije i zemlje regiona, a na društvenim mrežama objavljen je poziv na protest u subotu u Gradskom parku u Skoplju.

Za građane je, naime, neprihvatljivo da je Vanja ubijena iz koristoljublja i da je u njenu otmicu, a možda i ubistvo umešan njen otac.

U pozivu se navodi da će protest biti održan u subotu u 10 sati.

Takođe, na društvenim mrežama se potpisuje peticija kojom se traži smrtna kazna za počinioce ovog brutalnog ubistva, koju je do sada potpisalo više od 15.000 građana.

Peticiju kojom se traži smrtna kazna za ubistvo Vanje potpisalo 16.000 ljudi

Neposredno nakon što je objavljena vest da je maloletna Vanja Đorčevska, koja je prethodno oteta, a onda nakon samo dva sata ubijena i zakopana nedaleko od Skoplja, na društvenim mrežama se pojavila peticija kojom se traži smrtna kazna za počinioce ovog zločina, koju je do sada potpisalo više od 15.000 ljudi.

Peticija pod nazivom "Smrtna kazna za Vanjine ubice" se deli na društvenim mrežama, a istovremeno sa svih strana dolaze pozivi na najstrože kažnjavanje počinilica.

Tražeci pravdu, građani Severne Makedonije kažu da je i doživotni zatvor za počinioce premala kazna.

Pendarovski se upisao u knjigu žalosti u školi gde je išla ubijena devojčica

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski upisao se večeras u knjigu žalosti otvorenu u školi "Johan Hajrih Pestaloci" u Skoplju, koju je pohađala ubijena 14-godišnja Vanja Đorčevska.

"Počivaj u miru Vanja! Saučešće porodici, prijateljima, školskim drugovima", navedeno je u objavi na Fejsbuk profilu Pendarovskog.

Pendarovski je bio u pratnji supruge Elizabete, koja se takođe upisala u knjigu žalosti, prenosi makedonska TV Sitel.

Krivični sud Severne Makedonije odredio je sinoć zadržavanje do 48 sati ocu ubijene 14-godišnje Vanje Gorčevske, ''kako ne bi pobegao ili ometao istragu'', preneo je skopski portal Plusinfo.