5. februar 2023 08:51

Kazne, proterivanje i trogodišnja zabrana ulaska u Makedoniju za trojicu Bugara zbog remećenja javnog reda i mira

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kazne, proterivanje i trogodišnja zabrana ulaska u Makedoniju za trojicu Bugara zbog remećenja javnog reda i mira

Foto: AP Photo/Boris Grdanoski

SKOPLJE - Trojici bugarskih državljana koji su zbog remećenja javnog reda i mira pritvoreni na makedonskom graničnom prelazu Deve Bairu, makedonski sud je izrekao novčane kazne u iznosu od po 300 evra, meru proterivanja iz zemlje i zabranu ulaska u Severnu Makedoniju na period od tri godine.

U saopštenju makedonskih vlasti se navodi da su državljani Bugarske G.Z. (35), A.H. (50) i R.H. (54) privedeni u petak u 12.45 časova, nakon što su se drsko i nedolično ponašali i najpre verbalno, najpogrdnijim rečima, a potom i fizički, napali policajce tokom vršenja dužnosti, prenosi portal TV Telma.

Na prelazu Deve Bair, na severnomakedonskoj strani granice sa Bugarskom, od jutros su uvedene pojačane policijske kontrole zbog najavljenog dolaska organizovanih grupa bugarskih državljana, koji žele da posete grob makedonskog revolucionara Goce Delčeva i prisustvuju komemoraciji povodom 151. godišnjice njegovog rođenja.

Zbog kvara na sistemu kontrole na graničnom prelazu Deve Bair u jednom periodu se čekalo više sati za ulazak u Severnu Makedoniju, a baš u tom trenutku je 150 bugarskih državljana stajalo u koloni sa svojim automobilima čekajući na ulazak. Nervozni zbog zastoja Bugari koji su hteli da se poklone pred grobom Goce Delčeva završili su "u klinču" sa graničnom policijom.