8. april 2024 17:20

Tužilaštvo i policija Hrvatske istražuju slučaj reditelja Dalibora Matanića

Izvor: TANJUG

podeli vest

Tužilaštvo i policija Hrvatske istražuju slučaj reditelja Dalibora Matanića

Foto: Shutterstock.com/Tatohra, ilustracija

ZAGREB - Državno javno tužilaštvo Hrvatske saopštilo je danas da sprovodi istragu o slučaju reditelja Dalibora Matanića, za kojeg se, navodi se, saznalo da je polno uznemiravao koleginice, prenosi hrvatski portal Index.

U saopštenju se ne navodi identitet Matanića, već kažu da je reč o muškoj osobi rođenoj 1975..

"Odluka o daljim radnjama biće doneta po prijemu rezultata kriminalističkog istraživanja", navodi se u saopštenju.

Policija je za Index potvrdila da je započela sa istragom u slučaju Matanić, ai i da je dužna da vodi brigu o tajnosti u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku, te da u ovom trenutku nisu u mogućnosti da iznose detalje.

Akademija dramskih umetnosti u Zagrebu je saopštila da je prekinula saradnju s rediteljem Daliborom Matanićem, optuženim za seksualno uznemiravanje žena, potvrdio je danas Dekanat ADU.

"Akademija dramske umetnosti najoštrije osuđuje postupke Dalibora Matanića koji su nedavno objavljeni u medijima. Saradnja s Daliborom Matanićem završetkom zimskog semestra je okončana, a u svetlu uznemiravajućih činjenica neće se obnoviti", naveli su iz Dekanata ADu u odgovoru na pitanje Hine.

Navelii su i da Akademija dosad "nije zaprimila prijavu na neugodnosti ili uznemiravanja od Dalibora Matanića", nakon što je prošle sedmice uputila molbu svim studentkinjama i studentima da anonimno ili neanonimno prijave uznemiravajuća iskustva.

Index podseća da je u petak objavljeno da je reditelj Dalibor Matanić seksualno uznemiravao koleginice i zbog toga izgubio angažmane. Nakon toga se na Fejsbuku oglasio sam Matanić priznanjem da je uznemiravao koleginice pod uticajem droge i alkohola, izrazio žaljenje te naveo da se prijavio u ustanovu za lečenje zavisnosti.

"Iskreno i neizmjerno žalim zbog svojih neprimerenih postupaka, koji su izazvali kod pojedinih žena osećaj uznemirenosti i nelagode. Nisam bio svestan svog pogrešnog pristupa prema koleginicama izvan seta. Ne postoji opravdanje ni izvinjenje za moje postupke. Poznat sam po specifičnom, rubnom humoru i radikalnim metodama rada ne bi li glumci bili što bolji u kadru, no ništa ne opravdava ako nekome izazovete osećaj nelagode", naveo je Matanić i dodao:

"Tek sada kad sam se samostalno prijavio u ustanovu za lečenje zavisnosti i u radu sa stručnim osobama, osvestio sam da sam na neprimeren način uznemiravao koleginice. Sve se zbivalo u trenucima kad sam bio pod uticajem alkohola ili droga".

Zagrebački Večernji list je pre nekoliko dana objavio svedočenje glumica koje su imale neugodna iskustva sa Matanićem.

Spominje se broj od čak 200 žena koje su doživele neprimereno ponašanje reditelja, a neke od njih, kako se navodi teks u postale punoletne.