15. februar 2023 18:45

Željka Cvijanović: Sastanak sa Šarlom Mišelom ohrabrenje za BiH

Izvor: TANJUG

podeli vest

Željka Cvijanović: Sastanak sa Šarlom Mišelom ohrabrenje za BiH

Foto: Tanjug video

BRISEL - Srpska članica i predsedavajuća Predsedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je danas, posle sastanka članova Predsedništva sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelu, da su razgovarali o tome kako pristupiti pitanjima postavljenih kroz 14 prioriteta i kako ubrzati proces pristupanja Evropskoj uniji.

Cvijanović je ocenila da je to bio sastanak ohrabrenja za BiH, koja ''razmišlja da treba da bude deo zajedničke porodice'', prenosi agencija SRNA.

''Njegova glavna poruka je da nam je on lično, ali i institucije u okviru EU, na raspolaganju'', rekla je Cvijanović novinarima u Briselu i dodala da je na sastanku dogovoreno da će biti organizovani periodični sastanci na kojima će Mišel biti obaveštavan o daljim kretanjima i rezultatima.

Cvijanović je navela da je pokazan visok stepen razumevanja obe strane.

''Mišel je poznat kao čovjek koji nastoji da razume i prilike u BiH i čije je strateško poimanje zapadnog Balkana takvo da on i sada kaže, kao i ranije, da ne smatra da je proces zaokruženja EU kompletan ako zapadni Balkan nije unutra. On je možda i jedan od najvećih zagovornika da zemlje Zapadnog Balkana, na realnim osnovama, budu članice EU'', rekla je ona.

Na pitanje novinara da li je na sastanku bilo reči o sankcijama Ruskoj Federaciji, Cvijanovićeva je rekla da to nije bila tema.

''Oni su ukazali da očekuju usklađivanje sa spoljnopolitičkim ciljevima, prioritetima i stavovima EU, ali nismo insistirali danas na tim stvarima. Mi razmišljamo kako deblokirati proces koji je, očito, blokiran mnogo godina. Sastanak je bio prilika da se ukaže kako možemo pojednostaviti određene stvari'', navela je Cvijanović.

SRNA navodi da će se Cvijanović, zajedno sa druga dva člana Predsedništva Denisom Bećirovićem i Željkom Komšićem, sastati i sa visokim predstavnikom EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozepom Boreljom.