25. mart 2023 16:03

Abazović: Pronađimo najmanji zajednički imenitelj za saradnju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Abazović: Pronađimo najmanji zajednički imenitelj za saradnju

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

KEMBRIDŽ, MASAČUSETS - Predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović poručio je da smo svi u obavezi da pronađemo najmanji zajednički imenitelj za saradnju jer je to jedini način da imamo mir.

On je govorio sinoć na Harvardu pred brojnim profesorima, studentima i gostima u Prirodnjačkom muzeju tog Univerziteta, koji je jedan od najpoznatijih u svetu, osnovan 1636. godine, prenela je RTCG.

Govoreći o odnosima u regionu, predsednik Vlade Crne Gore je tokom izlaganja istakao da se moraju što pre rešiti sva otvorena pitanja i uspostaviti modeli saradnje kako bi u skorijoj perspektivi mogli da govorimo o Zapadnom Balkanu kao o najatraktivnijoj investicionoj destinaciji.

Crnogorski premijer je istakao da je svetu potrebna globalizacija, ali sa pravdom.

U svom izglaganju, podsetio je na borbu protiv kriminala i istakao da iza svakog nacionalizma stoji korupcija, odnosno korumpirani političari koji ne žele jake institucije.

"Niko ne može sebi dozvoliti da podržava stabilokratije bez demokratije, jer takve stabilokratije postaju autokratije, a toga nema ako želimo slobodu izbora", kazao je on.

U kontekstu zaštite životne sredine, crnogorski premijer je kazao da je ekologija pitanje globalne etike, a ne pojedinačnih zemalja, dodajući da utoliko više imamo obavezu da, posebno u vreme krize, pronađemo modele za saradnju za zajedničko dobro cele planete.