24. april 2023 07:16

Pavićević: Građani Crne Gore neće biti razočarani izborom Milatovića za predsednika

Izvor: TANJUG

podeli vest

Pavićević: Građani Crne Gore neće biti razočarani izborom Milatovića za predsednika

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Politički analitičar Vladimir Pavićević izjavio je da građani Crne Gore neće biti razočarani izborom novog predsednika Jakova Milatovića, kao što se to dogodilo posle izbora 30. avgusta 2020, jer se Milatović, kako je naveo, izdvojio kao racionalan, odmeren i odgovoran čovek.

Pavićević je za Tanjug, na pitanje da li postoji šansa da dođe ponovo do razočaranja građana kao što je to bio slučaj posle izbora 30. avgusta, odgovorio odrično i naglasio da se Milatović izdvojio kao racionalan, odmeren i odgovoran čovek, koji pažljivo promišlja korake i definiše forumulacije, što se videlo na primeru najtežih regionalnih pitanja ratova i zločina.

Insistirao je tako i na uvažavanju srpskih žrtava, što u Milovo doba, kako kaže Pavićević, nije bilo moguće, kao ni u vreme Zdravka Krivokapića.

Kako kaže, time je poručio da neće kao njegovi prethodnici, upirati prstom u oko Srbiji.

"Meni se čini da je vrlo dobro što je izabran za predsednika države što garantuje u naredih pet godina učvršćivanje ideja od 30. avgusta i razvijanja dobrih odnosa sa Srbijom. Ponovio je da uz Brisel želi da njegova prva poseta bude Beograd", rekao je Pavićević.

Dodao je i da ga raduje to što je Milatović rekao ''da je za otvoreni, a ne zatvoreni Balkan''.

Pavićević je naglasio da će se 20. maja desiti svečani čin inauguracije tokom kojeg će Milatović preuzeti i formalno dužnost od predsednika Crne Gore Mila Đukanovića što, kako je dodao, svi jedva čekaju.

Dodao je da će odluka gde će biti inauguracija predsednika biti na Milatoviću.

"Milo zloupotrebljava i Cetinje, njegov istorijski i simbolični značaj. Nakon Milovog penzionisanja nećemo imati slična dešavanja na Cetinju, neće biti nikakvih incidenata", rekao je Pavićević i dodao da bi on Milatoviću i ministru unutrašnjih poslova Filipu Adžiću prepustio odluku da odrede da li će to biti Cetinje ili Podgorica.

Pavićević, koji je na predsedničkim izborima podržao kandidata DF Andriju Mandića, kao razlog za to je naveo činjenicu da je, kako je naveo, Mandić osmislio kampanju koja je mogla da ima dobar efekat i da doprinese daljem smirivanju tenzija, sa velikim porukama pomirenja i zajedništva za Crnu Goru.

''Cilj nam je bio da Milo ubedljivo izgubi izbore'', rekao je Pavićević.

On je naglasio da su zato svi podržali Milatovića i da sada kao rezultat te podrške dolazi nova politka.

"Od 30. avgusta 2020. i Jakovljeve pobede znači da smo u postđukanovićevskoj eri crnogorske politike, na kojoj se temelji rad vlade i predsednika, što je sa stanovišta građana Crne Gore perfektno", rekao je Pavićević.