14. jul 2023 11:32

Ambasade 38 zemalja pozvale Vladu Mađarske da zaštiti prava LGBT osoba

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ambasade 38 zemalja pozvale Vladu Mađarske da zaštiti prava LGBT osoba

Foto: Shutterstock.com/Ink Drop, ilustracija

BUDIMPEŠTA - Ambasade SAD, Nemačke i 36 drugih zemalja su, uoči sutrašnje Parade ponosa u Budimpešti, pozvale mađarsku Vladu da zaštiti prava LGBT osoba i ukine zakone koji ih diskriminišu.

Vlada mađarskog premijera Viktora Orbana snažno promoviše hrišćansko-konzervativnu agendu i donela je 2021. zakon o zabrani "prikazivanja i promocije homoseksualnosti" među mlađima od 18 godina, uprkos kritikama grupa za zaštitu ljudska prava i Evropske unije, preneo je Rojters.

U zajedničkom saopštenju ambasada i oko 10 institucija kulture, uključujući Britanski savet, Estonski Institut i Francuski institut, navodi se da oni podržavaju sutrašnji događaj za koji se očekuje da će privući hiljade ljudi u centar Budimpešte.

"Zabrinuti smo zbog pravosuđa i političke retorike, uključujući i onu u Mađarskoj, koji su u neskladu sa principima nediskriminacije, poštovanja zakona o međunarodnim ljudskim pravima i ljudskog dostojanstva, koji doprinosi stigmatizaciji LGBTQI+ zajednice", navodi se u saopštenju.

Ambasade SAD, Nemačke i 36 drugih zemalja naglasile su potrebu da lideri i Vlade, ovde i na drugim mestima, pokažu poštovanje i zaštitu prava LGBTQI+, bilo da su pojedinci ili zajednice i da eliminišu zakone i politike koji ih diskriminišu.

Evropska komisija je iznela slučaj protiv članice EU Mađarske pred Sud pravde Evropske unije zbog zakona iz 2021. godine, za koji je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla da je "sramotan"

Orbanova Vlada je saopštila da zakon ima za cilj da zaštiti decu i da nije usmeren protiv LGBT zajednice.