14. avgust 2023 19:15

BiH: Održani protesti protiv nasilja nad ženama nakon svirepog zločina u Gradačcu

Izvor: TANJUG

podeli vest

BiH: Održani protesti protiv nasilja nad ženama nakon svirepog zločina u Gradačcu

Foto: TANJUG/FOTO HINA/ FOTO FENA BRANKA SOLDO

SARAJEVO - U nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini građani su izašli na proteste protiv nasilja nad ženama nakon svirepog zločina Nermina Sulejmanovića u Gradačcu koji je ubio tri osobe, među kojima i svoju nevenčanu suprugu koja je danas sahranjena.

Protesti su održavani u Sarajevu, Gradačcu, Tuzli, Zenici i Mostaru, prenosi portal Klix.ba.

Okupljeni su, između ostalog, nosili transparente na kojima piše "Stop femicidu", "Ubijena je jer je prijavila nasilje", "Ćutanje je odobravanje" i "Počiniocima je mesto u zatvoru".

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić je, tokom protesta u tom gradu, saopštila 16 zahteva koji se odnose na borbu protiv nasilja, prvenstveno prema ženama.

Ona je zatražila hitno utvrđivanje odgovornosti policijskih službenika i nosilaca pravosudnih funkcija kada je reč o slučaju u Gradačcu, kao i povećanje kapaciteta sigurnih kuća za žrtve nasilja, prenosi N1 BiH.

Prema njenim rečima, femicid treba definisati kao posebno krivično delo.

Nermin Sulejmanović je u petak iz pištolja usmrtio svoju nevenčanu suprugu i dva muškarca, oca i sina, saopšteno je iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Sulejmanović je, navodi se, ranio jednog policajca, kao i još jednog muškarca i ženu na različitim lokacijama u Gradačcu.

Iz Uprave policije Tuzlanskog kantona je potvrđeno da je Sulejmanović nakon identifikacije i opsežne potrage izvršio samoubistvo.