23. avgust 2023 17:04

Komšić i Bećirović razgovarali sa Zelenskim; Cvijanović: Stavovi su njihovi, ne BiH; Dodik: Izneli su privatne stavove

Izvor: TANJUG

podeli vest

Komšić i Bećirović razgovarali sa Zelenskim; Cvijanović: Stavovi su njihovi, ne BiH; Dodik: Izneli su privatne stavove

Foto: AP Photo/Petros Giannakouris

KIJEV - Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić i bošnjački član Denis Bećirović danas su razgovarali sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim u Kijevu.

"Srdačan susret i prijateljski razgovor s predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim", objavio je Bećirović na svom Fejsbuk profilu.

Komšić i Bećirović su prvi zvaničnici BiH koji su se zvanično sastali sa Zelenskim u Kijevu od početka sukoba u Ukrajini.

Cvijanović: Stavovi Bećirovića i Komšića u Ukrajini su isključivo njihovi pojedinačni

Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je danas da su stavovi dva člana Predsedništva Denisa Bećirovića i Željka Komšića, koje budu iznosili tokom posete Ukrajini, isključivo njihovi pojedinačni, a ne zvanični stavovi Predsedništva niti BiH.

Cvijanovićeva je za Srnu istakla da je poseta dva člana Predsedništva Ukrajini kabinetskog tipa na šta, pored zvaničnih poseta, kao članovi Predsedništva imaju pravo.

"O poseti me predsedavajući Komšić upoznao, ali ona nije stavljana na dnevni red sednice Predsedništva, što znači da nije ni razmatrana niti su usaglašavani stavovi. U skladu sa tim, stavovi koje budu iznosili tokom posete su isključivo njihovi pojedinačni, a ne zvanični stavovi Predsedništva niti BiH", naglasila je Cvijanovićeva. 

Dodik: Bećirović i Komšić u Kijevu izneli privatne stavove

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da su Denis Bećirović i Željko Komšić preneli ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom podršku većine muslimana u BiH, jer su obojica u Predsedništvo BiH došli glasovima muslimana.

"Njih dvojica nisu imali legitimitet da govore ni o većinskom raspoloženju dva naroda a kamoli cele BiH. Oni su danas u Kijevu izneli privatne stavove po pitanju sukoba koji traju u toj zemlji", izjavio je Dodik za Srnu upitan da prokomentariše izjavu Bećirovića da je "iskazao podršku ogromne većine građana BiH herojskom narodu Ukrajine".

Dodik je istakao da je šteta što Bećirović u svom računanju nije bio do kraja tačan i precizan pa da kaže da on govori samo u ime 23 odsto BiH. "Možda to stanovništvo koje su oni predstavljali nije pružilo podršku da se dodeli orden predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu. No, suština je da je stanovništvo Republike koja mu je orden dodelila bilo gotovo jednoglasno u podršci takvoj odluci", naglasio je Dodik.