28. avgust 2023 13:36

Pavićević: Ključna tema je ko će biti konstituenti nove Spajićeve Vlade u CG

Izvor: TANJUG

podeli vest

Pavićević: Ključna tema je ko će biti konstituenti nove Spajićeve Vlade u CG

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Politički analitičar Vladimir Pavićević rekao je danas da je ključna tema da li će u Crnoj Gori biti izabrana vlada mandatara Milojka Spajića i ukoliko bude izabrana ko će biti konstituenti te vlade.

Za Tanjug je rekao da je suštinska informacija da bi sednica crnogorske Skupštine, koja je počela danas mogla da bude prelomna što se tiče mogućnosti da bude izabrana Spajićeva Vlada.

"Ukoliko se desi da tokom ove sednice bude izabrano skupštinsko rukovodstvo, onda će to biti znak da Spajić može da računa na minimalni broj poslanika koji čini većinu i koji će glasati za izbor njegove Vlade", izjavio je Pavićević o formiranju Vlade u toj zemlji.

Dodao je da ukoliko se desi da skupštinsko rukovodstvo ne bude izabrano, onda će to biti znak da Spajić ima velike probleme oko mogućnosti da sastavi Vladu.

Pavićević je naveo da je predložio Spajiću da Vladu koncipira na osnovu većine koja je formirala Vladu 30. avgusta 2020. godine.

"Ta većina je nakon poslednjih parlamentarnih izbora koje smo imali 11. juna još ubedljivija. Ako bismo mi samo sabrali broj svih poslanika koji čine različite stranke koje su pre tri godine razvlastile Mila Đukanovića, ta većina bi bila više nego dovoljna da se sastavi nova Vlada", istakao je Pavićević.

Dodao je da bi takva Vlada bila od koristi svim građanima Crne Gore, kao i Spajiću jer bi onda imao četiri pune godine da se posveti reformama.

"Onda ne bi postojao nijedan pojedinačan konstituent koji bi mogao da ga uslovljava oko bilo kojeg pitanja. Spajić nije krenuo tim putem, on je krenuo putem koji je trebalo da ga dovede do minimalne podrške u Skupštini. Mi se svi čudimo zašto je to radio, jer imamo primere Vlade Zdarvka Krivokapića i Dritana Abazovića, koji su pokazali da kada imate tanku većinu, to je slaba Vlada", objasnio je Pavićević.

Pavićević je rekao da je koalicija "Za budućnost Crne Gore", koju čine stranke bivšeg Demokratskog fronta, zaslužila da bude u Vladi.

"Poruka građana Crne Gore je da oni budu u toj Vladi i sada Spajić zbog svoje lične odluke da eliminiše bivši Demokratski front iz svoje moguće Vlade ima probleme u svojim redovima", naveo je Pavićević. .

Ukoliko Spajić ne sakupi 41 poslanika za većinu u Skupštini, Pavićević je naveo da će to značiti da je on direktni uzrok jedne nove političke krize u Crnoj Gori.

"Imamo već neke analogije u mnjenju gde neki ljudi porede delovanje Spajića sa delovanjem Krivokapića nakon 30. avgusta 2020. godine, gde se videlo da je Krivokapić teški promašaj", rekao je Pavićević.

Dodao je da Vlada Crne Gore može da bude stabilna samo ukoliko ima snažnu podršku u Skupštini Crne Gore, što znači da konstituent te Vlade treba da bude koalicija "Za budućnost Crne Gore".

Pavićević je naveo da je Spajić sa pristupom sa kojim je išao na minimalnu podršku Vladi, samom sebi ograničio manevarski prostor.

"On je došao do toga da čak i ukoliko njegova Vlada bude izabrana, to će biti lomljiva Vlada koju će svaki konstituent moći da uslovljava. Ne bi bilo nerazumno za očekivati da ta Vlada brzo padne ukoliko bude izglasana i da se ponovo ide na izbore posle pola godine. Mislim da tu Spajić nije pratio elementarnu političku logiku i verovatno je to nedostatak političkog iskustva", objasnio je Pavićević.

Komentarišući podršku Mehmeda Zenke sa liste Demokratske partije socijalista (DPS) Vladi, Pavićević je rekao da ukoliko Spajić počne da računa na podršku drugih poslanika sa liste DPS-a, to će značiti momentalni kraj pokreta Eropa sad.

"To će sigurno dovesti do vanrednih prevremenih izbora u Crnoj Gori i pre nego što je sastavljena Vlada nakon tek održanih izbora 11. juna. Spajić ulazi u rizičnu zonu koja podrazumeva da on sam može da bude zaslužan za brzi uzlet Evrope sad, ali i na momentalni pad", ukazao je Pavićević.2