1. septembar 2023 18:02

IFIMES: Silazak sa vlasti Đukanovića i DPS veliki je demokratski iskorak

Izvor: TANJUG

podeli vest

IFIMES: Silazak sa vlasti Đukanovića i DPS veliki je demokratski iskorak

Foto: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

PODGORICA - Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane u analitičkom tekstu o situaciji u Crnoj Gori u uslovima formiranja 44. vlade navodi da je nakon odlaska sa vlasti doskorašnjeg predsednika Mila Đukanovića i njegove Demokratske partije socijalista (DPS) u toj zemlji postignut veliki demokratski iskorak, jer je, kako se navodi, nakon 30 godina srušen najdugovečniji autoritarni režim u Evropi.

Pored toga, jedan od glavnih utisaka, prema analizi, je i najniža izlaznost od uvođenja višestranačja i kontinuirani pad poverenja građana u institucije, politiku i političare.

Navodi se da je za vreme vladavine Đukanovića i DPS Crna Gora postala leglo kriminala i utočište za brojne kriminalce, koji su pod sumnjivim okolnostima i za novac postajali crnogorski državljani, kao što je slučaj bivšeg tajlandskog premijera Taksina Šinavatre.

Crnoj Gori kao pouzdanom partneru EU i savezniku NATO-a otvorile su se mogućnosti ''dosada neslućenog ekonomskog i političkog razvoja'', imajući u vidu da je reč o najmanjoj državi na Zapadnom Balkanu, ali sa odličnim geostrateškim položajem, a dodaje se i da je otvorena mogućnost da Crna Gora, posle mandata Slovenije, postane nestalna članica Saveta bezbednosti UN-a za period 2026-2027.godine, što bi bio najveći spoljnopolitički uspeh.

Naglašava se uloga premijera Dritana Abazovića, koji je, kako se navodi, građanima Crne Gore ponudio novi koncept društvenog dogovora i modele saradnje i stvaranja inkluzivnog društva, sprovodeći mere za vraćanje Luke Bar pod suverenitet države Crne Gore, jer je u brojnim međunarodnim izveštajima ona tretirana kao lokacija preko koje se odvijaju različiti oblici kriminala.

Dodaje se da je Crna Gora nakon demokratskih promena u poslednje tri godine postala nesigurno mesto za kriminal, koji napušta Crnu Goru i tražiti povoljnije utočište u drugim državama regiona, posebno u Srbiji, koja se suočava sa tim problemom, jer ''mafijaško-kriminalne strukture žele da preuzmu institucije države Srbije i svrgnuti sa vlasti predsednika Aleksandra Vučića''.

Analitičari smatraju, da je od krucijalne važnosti u narednih nekoliko godina u potpunosti demontirati režim Mila Đukanovića i DPS-a, koji je kapilarno prisutan u svim segmentima društva i ne dozvoliti da kriminalne grupe u Crnoj Gori potraže ''pojas za spasavanje'' u strankama koje će činiti novu vladu Crne Gore.

U analizi Ifimesa se dodaje da je najvažnije da Crna Gora što pre dobije snažnu inkluzivnu i stabilnu vladu sa širokom podrškom u parlamentu od najmanje 49 poslanika, koja će nastaviti započeti obračun sa organizovanim kriminalom i korupcijom, i koja će okupiti političke subjekte koji su srušili režim Mila Đukanovića i DPS-a 2020.godine i uključiti manjinske stranke u vlast.

Dosadašnji tok formiranja vlade ne uliva nadu, već se, navodno, radi o pokušaju prigušivanja borbe protiv kriminala i korupcije i najviše odgovara povratku na vlast DPS-a, uspostavljanjem DPS-ovog kontrolnog paketa glasova u parlamentu, što Crnu Goru može uvesti u neizvesno razdoblje.