8. septembar 2023 12:30

Delegacija EU: Zabrana ulaska Šmitu u RS je još jedna provokacija

Izvor: TANJUG

podeli vest

Delegacija EU: Zabrana ulaska Šmitu u RS je još jedna provokacija

Foto: Shutterstock.com/artjazz, ilustracija

SARAJEVO - Iz Delegacije EU u BiH reagovali su na najavu predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da će je u pripremi uredba o zabrani ulaska visokog predstavnika Kristijana Šmita u Srpsku, što su ocenili kao još jednu provokaciju koja narušava ustvarni okvir BiH.

Dodik je juče rekao da je policija Republike Srpske dobila instrukcije o postupanju u slučaju Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika, nakon što je najavljeno da će biti uhapšen i deportovan ukoliko dođe u Republiku Srpsku.

U Delegaciji EU kažu da inicijativa nije ni pravno utemeljena niti je provodiva.

Satler osudio najavu o zabrani Šmitu da uđe na teritoriju Republike Srpske

Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johan Satler osudio je danas najavu predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da će zabraniti ulazak visokom predstavniku Kristijanu Šmitu na teritoriju Srpske.

“Visoki predstavnik je imenovani zvaničnik međunarodne zajednice i ima puno pravo da slobodno putuje unutar BiH. Ove izjave ne samo da dalje podstiču podele u BiH, već predstavljaju zapaljivu retoriku koju u svakom slučaju osuđujemo”, izjavio je danas u Sarajevu ambasador Satler.

Dodik je ranije najavio da je u pripremi uredba o zabrani ulaska Šmitu na teritoriju Republike Srpske.