1. decembar 2023 22:57

Cvijanović: BiH "igračka u rukama drugih", potreban unutrašnji dijalog, bez stranaca

Izvor: TANJUG

podeli vest

Cvijanović: BiH "igračka u rukama drugih", potreban unutrašnji dijalog, bez stranaca

Foto: Tanjug video, arhiva

BANJALUKA - Srpska članica Predsedništva BiH Željka Cvijanović ocenila je danas da je BiH postala "igračka u rukama drugih" i poručila da građani i funkcioneri Republike Srpske i Federacije BiH, ali i oni koji se nalaze na nivou BiH, mogu, ako žele, da reše svaki problem unutrašnjim dijalogom, bez uplitanja stranaca.

Cvijanović je za BHT rekla da ne prepoznaje potrebu ili želju za dijalogom, već da postoje političke strukture koje su naviknute da imaju podanički odnos i slušaju nekog stranca šta će da kaže, uradi i prepopruči.

"BiH je već duže vreme postala igračka u rukama drugih, a nikako nešto čime se mi istinski bavimo ili uvek očekujemo da neko sa strane uređuje i donosi određene stvari", rekla je Cvijanović.

Ona je navela da je potrebno vratiti se unutrašnjem dijalogu i kredibilnom radu institucija.

Komentarišući sudski proces protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika pred Sudom BiH, Cvijanović je rekla da je reč o montiranom političkom procesu koji je u funkciji uništenja Ustava i ustavnog poretka.

Ona je ukazala da je bitna izjava ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniše Karana da niko neće uhapsiti predsednika Srpske, jer je policija u funkciji zaštite Ustava i ustavnog poretka.

Ona je dodala da je posebna dimenzija u svemu tome činjenica da dođe neki stranac koji donese izmene i dopune nekog zakona i kaže da, ako ne poštujete njegove odluke, onda idete u zatvor.

"BiH time sama sebe diskredituje, a i taj Kristijan Šmit je diskredituje, izbacuje iz normalnih tokova civilizovanih, demokratskih zemalja, jer takva praksa nije demokratska. Pritom, imate predsednika Republike koji je izvršavao svoje Ustavom propisane obaveze", istakla je ona.

Prema njenim rečima, da je BiH normalna i pravna država i da nije eksperiment i igračka u tuđim rukama, postojale bi jasno propisane procedure kako se preispituju određeni akti ako se smatra da su u suprotnosti sa Ustavom.

"Ustavni sud BiH ne brani Ustav, nego kreira ustavna rešenja. Ovaj sudski postupak je politički, montiran, veštački nametnut, uzurpatorski i nenormalan s aspekta činjenice da se neki čovek stavio iznad demokratski izabranih institucija i kaže `ako mene ne poštujete, onda ćete biti sankcionisani", navela je Cvijanović.

Cvijanović je rekla da u BiH nije postojala dobra volja da se postigne dogovor o zajedničkim praznicima, što, kako je ocenila, pokazuje duboku dezintegrisanost i politike i celokupnog društva, institucionalno i na svaki mogući način.

Ona je istakla da će se 9. januar - Dan Republike Srpske slaviti i naglasila da to nije provokacija, kao što to neki u FBiH predstavljaju.

Navela je i da ne očekuje sankcije zbog obeležavanja 9. januara.

Cvijanović je ocenila i da treba ispitati sve što nosi i najmanji bezbednosni rizik za bilo kojeg građanina Republike Srpske i Federacije BiH, a ne da se zloupotrebljavaju institucije, kao što to, kako je navela, čine ministar odbrane u Savetu ministara Zukan Helez i ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Ramo Isak.

Komentarišući navode da u BiH postoje paradžemati, navela je da sve takve priče treba ispitati.

"Nama su ovde dolazili ljudi iz bezbednosnog sektora koji su govorili da postoji problem i da je činjenica da je polovina paradžemata integrisana pod Islamsku zajednicu", rekla je Cvijanović.

Cvijanović je dodala da je veza Republike Srpske i Rusije višeslojna, da će u budućnosti biti razvojnih projekata i da se sa tom namerom i održavaju odnosi sa Moskvom, dodaje RTRS.

Ona je rekla da od dobrih diplomatskih odnosa Republike Srpske sa Rusijom ekonomske benefite imaju i građani Federacije BiH.

"Imaju povlašćenu cenu gasa, pa čak i u ovom periodu kada je Rusija u sukobu sa Ukrajinom. Mogu reći da su veću korist imali građani FBiH, s obzirom na veću zavisnost o snabdevanju gasom. Republika Srpska je mali potrošač, gotovo zanemarljivo u odnosu na FBiH", navela je Cvijanović.