8. februar 2024 18:39

Dodik: SNSD za evropski put bez nametanja lažnog visokog predstavnika

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dodik: SNSD za evropski put bez nametanja lažnog visokog predstavnika

Foto: TANJUG/FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

BANJALUKA - Predsednik Republike Srpske i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik poručio je danas je SNSD opredeljen za evropski put Bosne i Hercegovine koji, kako je naveo, ne podrazumeva nametanja "lažnog visokog predstavnika" Kristijana Šmita.

"Ukoliko Šmit išta učini, dogovori sa sastanaka ne važe i u tom slučaju nema evropskog puta za BiH. Ako mogu da idu s njegovim odlukama ili samo svojim, onda neka idu. Mi u tome nećemo učestvovati, šta god to bilo. Na sastanku lidera stranaka koje čine vlast na nivou BiH dogovoreno je formiranje radnih grupa čiji je cilj usaglašavanje tri zakona - zakona o sudu, zakona o sukobu interesa i Izbornog zakona", napisao je Dodik na društvenoj mreži X.

Dodao je da zakon o sukobu interesa na nivou institucija BiH neće tretirati sukob interesa na nižim nivoima vlasti jer će oni će doneti svoje zakone.

"Oko zakona o sudovima ima konfuzija, ima više tekstova i radna grupa bi to trebalo da usaglasi. Kada je reč o zakonu o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih organizacija, smatram da će ovaj zakon biti usaglašen i usvojen", naveo je Dodik.

Istakao je i da je dogovoreno da se u aprilu stavi na dnevni red zakon o Ustavnom sudu BiH i izboru sudija.

"Dogovoreno je i da se u aprilu stavi na dnevni red zakon o Ustavnom sudu BiH i izboru domaćih sudija. EU bi trebalo da odredi konkretan datum pregovora. Apelujemo na EU - ako nam date pregovore, a ne date datum, ništa nam niste dali. Ako nema datuma, onda se EU igrala s nama. Ako nema datuma, onda BiH nastavlja da bude kolonija koja nema suverenitet da vodi pregovore", poručio je predsednik Srpske.

Naglasio je da se Ustav BiH mora poštovati i da su sa tim saglasni svi partneri u vlasti.

U Sarajevu je ranije danas održan sastanak lidera stranaka partnera u vlasti na nivou BiH na kojem je dogovoren Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorističkih organizacija, kao i formiranje tri radne grupe koje bi trebalo da usaglase zakone o sukobu interesa, sudovima i Izborni zakon.