4. mart 2024 19:19

Božinović: Uskoro formiranje Radne grupe Evropola za borbu protiv krijumčarenja migranata

Izvor: TANJUG

podeli vest

Božinović: Uskoro formiranje Radne grupe Evropola za borbu protiv krijumčarenja migranata

Foto: Tanjug video, arhiva

BRISEL - Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović izjavio je danas da će se na inicijativu Hrvatske uskoro pod okriljem Evropola formirati radna grupa u kojoj će biti policijski stručnjaci iz nekoliko zemalja, koji će raditi na efikasnijoj borbi protiv krijumčarenja migranata.

“U sledećih nekoliko dana predstavićemo jednu našu inicijativu koja se odvija pod autoritetom Evropola, a reč je o operativnoj grupi kodnog naziva Zebra koja okuplja policijske stručnjake iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, a pridružili su im se i policijski službenici iz Nemačke”, rekao je Božinović, koji je u Briselu učestvovao na sastanku ministara unutrašnjih poslova država članica EU.

Prema njegovim rečima, radna grupa će “s jednog mesta u Hrvatskoj na stalan i kontinuiran način razmenjivati informacije, praviti analizu rizika i saglasno tome organizovati zajedničke akcije kako bi se presecale migrantske rute i kako bi se razbijao onaj deo lanca koji je lociran na području zemalja u regionu”, prenosi Index.hr.

Božinović je istakao da je krijumčarenje migranata postalo poseban vid kriminala u kojem se vrti ogroman novac, a ceo taj posao osmišljavaju i organizuju osobe izvan EU, neretko i izvan evropskog kontinenta.

Hrvatski ministar je rekao da je za kontrolisanje i usporavanje migrantskih tokova potrebna šira evropska saradnja i da treba dodatno motivisati i angažovati treće zemlje, pogotovo one na granicama EU.