8. mart 2024 14:39

Željka Cvijanović: Očekivanja su da BiH dobije zeleno svetlo za otvaranje pregovora

Izvor: TANJUG

podeli vest

Željka Cvijanović: Očekivanja su da BiH dobije zeleno svetlo za otvaranje pregovora

Foto: TANJUG/FOTO SRNA / BORISLAV ZDRINJA

BANJALUKA - Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da očekuje da BiH 21. marta na sednici Saveta Evrope dobije zeleno svetlo za početak pregovora o pristupanju Evropskoj uniji, ali da misli da će odluka biti bez preciziranog datuma.

Cvijanović je, gostujući u 15. epizodi podkasta "Granica postoji", rekla da precizirani datum podrazumeva i čitav niz operativnih stvari.

"Opet s druge strane imam i jednu dilemu da li će se to desiti zato što imamo jednu zemlju (Holandija) koja je rekla da pretopstavlja da bi mogao biti problem da ta odluka prođe u parlamentu", navela je Cvijanović.

Dodala je da EU često poručuje da razume BiH i da postoje različiti stavovi ali teško je, kaže, njih razumeti ako i kod sebe imaju haos.

"Recimo i Zakon o sudu je bespotrebno isproblematizovan. I to je počelo od Evropske unije, pa ste imali i komentare američkog ambasadora. Јedni dođu pomirljivo i kažu dogovorite se. Drugi kažu ne može to tako i onda ubeđuju Trojku kako da glasa", navela je ona.

Dogovorili smo se, dodala je Cvijanović, oko Zakona o sukobu interesa ali ćemo videti da li će to Evropskoj uniji biti dovoljno.

"Sva ta pitanja će se rešavati kroz pregovarački proces tako da smo o tome mogli razgovarati i naknadno ili tokom samog procesa", rekla je Cvijanović.

Da bi bila na evropskom putu, navela je, BiH mora da bude svoja i da raspolaže svojim kapacitetima.

"To znači da neki Visoki predstavnik mora da bude u okvirima međunarodnog prava. Niko ne kaže da on nije dejtonska kategorija ali ne može on da ispunjava domaće obaveze u ime Evrope i nametati neke stvari. Mora da bude sveden na ono da sedi sa strane i da ćuti i da bude deo dogovora", navela je Cvijanović, prenela je RTRS.

Stranci moraju da odu iz Ustavnog suda BiH i da domaće sudije daju puni legitimitet i kredibilitet toj instituciji, rekla je Cvijanović.

"Nas optužuju da Republika Srpska nije predložila dvoje sudija. Pa nije ni FBiH predložila jednog. Ali ne, samo smo im mi krivi i kriva je Republika Srpska", istakla je.

Cvijanović je ocenila da je nužno da se preuzme kontrola nad sopstvenim institucijama na putu ka Evropkoj uniji.

"U Evropskoj uniji sa jasnim i vidljivim nadležnostima Republike Srpske, to je jedini put", istakla je srpski član Predsedništva BiH u potkastu “Granica postoji“ koji će u celosti biti emitovan večeras u 18.00 sati.