13. mart 2024 18:54

Varhelji: Nadam se da će Evropski savet odlučiti da otvori pregovore sa BiH

Izvor: TANJUG

podeli vest

Varhelji: Nadam se da će Evropski savet odlučiti da otvori pregovore sa BiH

Foto: Tanjug video

BRISEL - Evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji ocenio je danas da politička koalicija koja je na čelu BiH daje rezultate i izrazio nadu da će Evropski savet sledeće nedelje odlučiti da otvori pristupne pregovore sa BiH, kao što je to predložila Evropska komisija.

Varhelji je, govoreći o potencijalnom datumu za početak pregovora sa BiH, rekao da će Evropska Komisija, ukoliko Evropski savet usvoji predlog o početku pregovora, odmah početi sa pripremom pregovaračkog okvira i izneti ga Savetu.

On je novinarima, uključujući novinarima prisutnim u ime European newsroom-a, čiji je Tanjug deo, naglasio da u EU ne rade sa rokovima, već isporukom rezultata.

"Veoma je teško prejudicirati koliko je vremena potrebno Savetu da postigne konsenzus. To zahteva jednoglasno mišljenje država članica, ali kada postoji, možemo da pređemo na narednu fazu. Ponudili smo Savetu da smo spremni da ih izvestimo o razvoju događaja, ako to bude potrebno, pre donošenja pregovaračkog okvira", rekao je Varhelji.

Varhelji je naglasio da je BiH dostigla potreban nivo usklađenosti sa kriterijumima za članstvo, a kada je reč o merama i reformama koje BiH treba da sprovede, spomenuo je Izborni zakon i Zakon o sudovima.

On je, upitan šta misli o upozorenju američke obaveštajne službe o riziku od nasilja na Zapadnom Balkanu i samom izveštaju koji se odnosi i na predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, rekao da Evropska komisija nije obaveštajna agencija da donosi procene.

Varhelji je rekao da Dodikova retorika izaziva zabrinutost, ali je naglasio da su predstavnici RS deo institucija i donošenja odluka u BiH.

"Oni su takođe deo sprovođenja svih reformi zahvaljujući kojima zemlja sada može da napreduje, a to uključuje i predsednika RS", naglasio je Varhelji.