13. mart 2024 19:35

Željka Cvijanović: Ako SAD žele nekoga da kazne, treba Šmita i neke ambasadore

Izvor: TANJUG

podeli vest

Željka Cvijanović: Ako SAD žele nekoga da kazne, treba Šmita i neke ambasadore

Foto: TANJUG/FOTO SRNA / BORISLAV ZDRINJA

BANJALUKA/BAKU - Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović rekla je večeras da ako SAD već žele nekoga da sankcionišu zbog kršenja Dejtonskog sporazuma onda bi najpre trebalo na "crnu listu" da uvrste visokog predstavnika Kristijana Šmita i nekoliko ambasadora zapadnih zemalja u Sarajevu, uključujući i sopstvenog.

"Ni ove, ni prethodne, kao ni bilo koje sankcije i 'crne liste', ma čije da su, neće pokolebati našu volju da istrajemo na odbrani Dejtonskog sporazuma, ustavne pozicije i nadležnosti Republike Srpske", istakla je Cvijanović za Srnu.

Kancelarija američkog Ministarstva finansija za kontrolu imovine stranaca uvela je ranije u toku dana sankcije generalnom sekretaru i savetniku predsednika Republike Srpske Jeleni Pajić Baštinac i Branislavu Okuki, kao i predsedavajućoj Veća naroda Srpske Srebrenki Golić zbog, kako je navedeno, podrivanja Dejtonskog sporazuma.

Iz Ambasade SAD u BiH saopšteno je da su oni "doprineli nastojanjima pojedinca pod blokadom i predsednika RS Milorada Dodika da podriva mir i stabilnost BiH organizacijom i sprovođenjem ceremonije obilježavanja Dana Republike Srpske - 9. januara".

Cvijanović je večeras doputovala u radnu posetu Azerbejdžanu u okviru koje će učestvovati na 11. Global Baku forumu.

Osim učešća na Forumu, tokom posete je predviđen i niz bilateralnih susreta.