18. mart 2024 13:31

SAD snažno podržavaju reformske procese u Crnoj Gori

Izvor: TANJUG

podeli vest

SAD snažno podržavaju reformske procese u Crnoj Gori

Foto: Shutterstock.com/ YuryKara, ilustracija

PODGORICA - Predsednik Crne Gore Jakov Milatović sastao se jutros u Podgorici sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom na sastanku na kojem su potvrđeni odlični odnosi dve države i istaknuta snažna podrška SAD reformskim procesima u Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz Kabineta crnogorskog predsednika, Milatović je podsetio na nedavne susrete sa američkim državnicima i naglasio da Crna Gora doživljava SAD kao važnog saveznika i prijatelja na međunarodnoj sceni sa kojim, kako je kazao, želi da učvrsti već uspostavljeno partnerstvo.

"U tom smislu, obostrano je izražen interes za uspostavljanjem strateškog partnerstva, imajući u vidu da postoji prostor za razvoj već započetog ekonomskog dijaloga, kao i za jačanje saradnje u oblasti odbrane i bezbednosti", navodi se u saopštenju.

Milatović je ukazao na značaj saradnje dve zemlje u okviru NATO, dodajući da "delimo političke i vrednosne stavove Alijanse."

Eskobar je ponovio da će SAD nastaviti da podržavaju evropski put Crne Gore, "posebno u oblasti jačanja vladavine prava i nezavisnosti institucija, naglašavajući ulogu Crne Gore kao kredibilnog NATO saveznika".