20. mart 2024 17:25

Ako se kandiduje za evropske izbore, Milanović može u kampanju 9. aprila

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ako se kandiduje za evropske izbore, Milanović može u kampanju 9. aprila

Foto: TANJUG/FOTO HINA/ Siniša Kalajdžija

ZAGREB - Ukoliko predsednik Republike Zoran Milanović odluči da se kandiduje na hrvatskim izborima za Evropski parlament, u kampanju može da se uključi već 9. aprila, osam dana pre parlamentarnih izbora, i niko mu ne može prigovoriti kojim temama će se tom prilikom baviti, objasnila je profesor Sanja Barić.

Parlamentarni izbori u Hrvatskoj raspisani su za sredu, 17. aprila.

Ustavni sud je zabranio ranije Milanoviću da se kandiduje na parlamentarnim izborima, ne može da bude kandidat za novog premijera Hrvatske, a najuticajnija SDP ga ne sme isticati kao takvog, ne može biti na prommotivnim izbornim materijalima za parlamentarne izbore niti sme prisustvovati na predizbornim skupovima bilo kojeg političkog subjekta.

Ali može u kampanju 9. aprila, jer tada na snagu stupa odluka o datumu izbora za Evropski parlament, na kojima Milanović može biti kandidat. Izbori za Evropski parlament u Hrvatskoj će biti održani 9. juna.

"Ovo više nije ustavno pravo jer je tako postavljeno, to je moguće. Ovo su dalje političke utakmice i igre. Da, sve može. Inače se na evropskim izborima treba raspravljati o evropskim temama, ali ko može reći nekome o čemu će pričati u kampanji? Ti možeš pričati šta god, samo treba reći da si kandidat na evropskim izborima", jasna je profesor Barić u izjavi za hrvatski portal 24sata.

Precizira da Milanoviću niko ne može da zabrani da u kampanji za evropske izbore napada Vladu i zapravo vodi kampanju za parlamentarne izbore, lepi plakate, deli letke, obilazi gradove i nagovara ljude da glasuju za njega.

Portal piše da dok god ne kaže da će biti premijer nakon izbora 2024. godine, Milanović ne krši ništa i može gotovo sve, a devet dana kampanje mu je više nego dovoljno.

Barić, između ostalog, kaže da su ovim potezom Milanovića i SDP napravili su sebi političku korist, a dugoročno su uništili poverenje građanima u institucije.

"Jedino dobro što može iz ovoga da ispadne je da parlament bude toliko podeljen da ko god uspe da sastavi Vladu ima toliko jaku opoziciju da mora donositi dobre zakone i na pozicije postavi dobre ljude", kaže Barić.

Barić upozorava da ovo neće stati s parlamentarnim izborima, i da obezveđivanje Ustava vodi puno većim problemima.

"Imamo cirkus godinu dana dok ne izaberemo predsednika, a celo vreme smo stvorili klimu da institucije ne vrede. Kad se to smiri i budu sledeći izbori, u narodu smo stvorili atmosferu da je najvažnije da su 'naši'. A ko na izborima glasa za 'naše'? Ekstremna desnica...", rekla je, između ostalog, Barić.