27. mart 2024 19:15

Članica Delegacije BiH u PSSE: Glasala sam protiv jer BiH ne priznaje KiM, a Priština krši ljudska prava

Izvor: TANJUG

podeli vest

Članica Delegacije BiH u PSSE: Glasala sam protiv jer BiH ne priznaje KiM, a Priština krši ljudska prava

Foto: Shutterstock.com/MP_Foto, ilustracija

PARI - Članica Delegacije BiH u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE) Snježana Novaković-Bursać izjavila je danas da je glasala protiv podrške za prijem tzv. Kosova u SE, rekavši da je glasala u ime BiH na osnovu statusa tzv. Kosova u odnosu na BiH, ali i zato jer se na tzv. Kosovu masovno krše sva ljudska prava.

"Bosna i Hercegovina nije priznala nezavisnost Kosova i na bazi te činjenice i na bazi mnogobrojnih činjenica da se na Kosovu masovno krše sva moguća ljudska prava, ali i na osnovu zdravog razuma", navela je Novaković-Bursać za Klix.ba.

Odbor za političke poslove Parlamentarne skupštine Saveta Evrope na današnjoj sednici u Parizu prihvatio je izveštaj izvesitoca za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope Dore Bakojani, u kome su preporučuje da se tzv. Kosovo primi u SE.

Za tu odluku glasao je 31 predstavnik zemalja članica, dok su protiv odluke bili predstavnici Crne Gore i BiH Maja Vukićević i Snježana Novaković, kao i dva predstavnika Srbije Biljana Pantić Pilja i Dunja Simonović Bratić.

Uzdržan je bio predstavnik Grčke u tom političkom odboru.

PSSE, koja okuplja parlamentarce iz 46 država članica Saveta Evrope, trebalo bi da raspravlja o preporuci Odbora u četvrtak, 18. aprila tokom prolećne plenarne sednice, kada će se i glasati o konačnom mišljenju o zahtevu Prištine za članstvom u Savetu Evrope.

Konačnu odluku doneće Komitet ministara Saveta Evrope.