31. mart 2024 17:44

Plenković: Svi treba da poštuju odluke DIP-a i Ustavnog suda

Izvor: TANJUG

podeli vest

Plenković: Svi treba da poštuju odluke DIP-a i Ustavnog suda

Foto: TANJUG/FOTO HINA/ DARIO GRZELJ

ZAGREB - Hrvatski premijer i predsednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andrej Plenković poručio je danas da svi akteri u predizbornoj kampanji treba da poštuju odluke Državne izborne komisjie (DIP) i Ustavnog suda.

Plenković je odbio da komentariše današnju izjavu hrvatskog predsednika Zorana Milanovića povodom upozorenja Ustavnog suda da ne sme da učestvuje u izbornom procesu.

"Svi treba da poštuju i uputstva DIP-a i Ustavnog suda", rekao je Plenković nakon što je prisustvovao uskršnjoj misi u Zagrebu, odgovarajući na pitanje da li očekuje da će svi poštovati te odluke, prenela je Hina.

Milanović je izjavio danas da se neće obazirati na upozorenje Ustavnog suda Hrvatske da ne sme da učestvuje u izbornom procesu i da će, ukoliko se taj sud, kako je rekao, usudi da poništi izbore, to biti "državni udar".

Milanović je zakazao parlamentarne izbore u Hrvatskoj za 17. april, nakon raspuštanja hrvatskog parlamenta 14. marta.

Milanović je najavio da se kandiduje kao nezavisni i nestranački kandidat na listi Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP).

Parlamentarni izbori su prvobitno bili planirani za jesen, ali je vlada odlučila da ih održi pre izbora za Evropski parlament u junu.

Ustavni sud Hrvatske upozorio je 18. marta da aktuelni predsednik Zoran Milanović ne sme da bude kandidat za poslanika kao nezavisni kandidat, niti kandidat za predsednika Vlade bilo koje političke opcije, kao ni da na bilo koji način učestvuje u izbornoj kampanji.

Ustavni sud je naveo da Milanović, ukoliko želi da se kandiduje mora da podnese ostavku na funkciju šefa države, nakon čega dužnost predsednika preuzima predsednik sabora, a da izbori za predsednika moraju biti održani u roku od 60 dana.