4. april 2024 18:15

Viktor Orban sastao se u Sarajevu sa predsedavajućom Saveta ministara BiH Borjanom Krišto

Izvor: TANJUG

podeli vest

Viktor Orban sastao se u Sarajevu sa predsedavajućom Saveta ministara BiH Borjanom Krišto

Foto: AP Photo/

SARAJEVO - Premijer Mađarske Viktor Orban doputovao je popodne u zvaničnu posetu Sarajevu, gde se po dolasku sastao sa predsedavajućom Saveta ministara BiH Borjanom Krišto (HDZ).

Orban će večeras otputovati za Banjaluku, gde će mu domaćin biti predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Kako je ranije danas najavljeno, Orbana će na banjalučkom aerodromu dočekati Dodik, koji će mu sutra uručiti Orden Republike Srpske na ogrlici. Dodik je Orbana odlikovao povodom Dana Republike Srpske - 9. januara.

Tokom sutrašnjeg dana će u Banjaluci biti održan Ekonomski forum privrednih delegacija Republike Srpske i Mađarske.

Povodom večerašnjeg dolaska u Banjaluku, grad je ukrašen zastava Republike Srpske i Mađarske.

Krišto sa Orbanom: BiH otvorila novo poglavlje evropske budućnosti

Predsedavajuća Saveta ministara BiH Borjana Krišto poručila je danas tokom sastanka sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom da je BiH otvaranjem pristupnih pregovora otvorila novo poglavlje evropske budućnosti, kao i da nametnuta intervencija visokog predstavnika Kristijana Šmita u BiH znatno otežava dalji proces usklađivanja sa evropskim standardima.

Ona je dodala da je pred BiH na evropskom putu posao na kojem će morati da se radi intenzivno, prenosi Srna.

"Vrlo je bitno da sva rešenja, ne samo kada je u pitanju izborno zakonodavstvo, kao posebno bitno pitanje za BiH, nego i sva druga, moraju da budu rezultat unutrašnjeg dijaloga i dogovora, odnosno ta pitanja moraju da se rešavaju unutar naših institucija, uz poštovanje demokratskih načela i vladavine prava", rekla je Krištova. Istakla je da su institucije BiH pokazale u prethodnih godinu dana rada da su sposobne da same donose zakone i propise što, kako je navela, jasno pokazuje i statistika rada Saveta ministara. 

Stabilnost i razvoj BiH u interesu svih

Premijer Mađarske poručio je danas, po dolasku u Sarajevo, da su stabilnost i razvoj Bosne i Hercegovine u interesu svih.

"Zajedno imamo šansu da zaustavimo migracije i damo novi podsticaj evropskoj ekonomiji", naveo je Orban na Instagramu.

Nakon posete Sarajevu, gde se sastao sa predsedavajućom Saveta ministara Borjanom Krištom, Orban će otputovati u Banjaluku gde će ga dočekati predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.