8. april 2024 13:31

Oliver Varhelji: Crna Gora je na vratima završnog dela pregovora sa EU

Izvor: TANJUG

podeli vest

Oliver Varhelji: Crna Gora je na vratima završnog dela pregovora sa EU

Foto: Shutterstock.com/Alexandros Michailidis, arhiva

SOFIJA/PODGORICA - Evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji izjavio je da se nada da će međuvladina konferencija u junu Crnu Goru dovesti do završne faze pristupnih pregovora sa Evropskom unijom (EU).

Varhelji kaže da je Crna Gora na vratima završnog dela pregovora.

"Ima još merila koja Crna Gora treba da ispuni. Imamo novu vladu u Crnoj Gori i novu političku konstrukciju koja je počela da ih isporučuje", rekao je evropski komesar na forumu "EU se susreće sa Balkanom", koji se danas održava u Sofiji.

Istakao je da "nije važno koliko je mala odluka", ali da se sve moraju doneti sada.

Varhelji je istakao da je u vitalnom interesu EU da dođe do njenog proširenja što je pre moguće i da bi sledeći saziv Evropske komisije trebalo da dočeka nove članove na kraju svog mandata.

Dodao je da je jasno da se geopolitički pejzaž promijenio u poslednje tri godine, naročito od ruske agesije na Ukrajinu, kovid krize...

"Proširenje se mora desiti, to je jasno. Od vitalnog intrerasa je da dođe do proširenja što pre, a mi naporno radimo kako bismo dočekali nove EU članice. Vrata su otvrena i možemo postići neophodne reforme", rekao je Varhelji na forumu, preneo je portal RTCG.

Kazao je i da je trenutno devet zemalja kandidata, od čega četiti već pregovaraju, a tri imaju zeleno svetlo za to.