11. april 2024 11:50

Dodik: Francuska zna za stav Repulike Srpske, želi razgovor sa nama

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dodik: Francuska zna za stav Repulike Srpske, želi razgovor sa nama

Foto: TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ

PARIZ/BANJALUKA - Na kraju posete Parizu, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je imao razgovore sa ljudima iz različitih delatnosti i da postoji interes za odnose sa Srpskom, a najviše u delu privrede i kulture.

Dodik je posetu Francuskoj završio radnim doručkom kod francuskog pukovnika Žaka Hogarda.

"Zaista zanimljiv skup ljudi različitih delatnosti. Pričao sam sa njih 30-ak, koji su imali različita intersovanja. Fokus su privreda i kultura. Interesi postoje za otvaranje avionske linije Pariz-Banjaluka, postoji zaintersovanost i za gradnju hotela visoke kategorije u Srpskoj, a što je nama potrebno", rekao je Dodik za RTRS.

Istakao je da je o Republici Srpskoj rekao ono što, kako kaže, uvek govori, a to je da je Srpska stabilna, posvećena miru i razvoju.

"Srpska nema nameru za bilo kakvu destabilizaciju, koja bi vodila nasilju. S druge strane, ima nameru da očuva svoje političke stavove i poziciju i od toga neće odustati. Ključno pitanje je bilo, šta mi vidimo u Evropskoj uniji?! Ovde se širi priča da je Balkan sledeće žarište sukoba. Uveravo sam ih da nema elemenata za tako nešto, da je to čista propaganda nekih zapadnih krugova, koji žele da to prikažu na taj način", naveo je predsednik Republike Srpske.

Ponovio je da Srpska ostaje stabilna i mirna i da nema bezbednosnih izazova.

"Postoje teški politički procesi i odnosi, ali to nije za bilo kakav sukob. Poseta je bila veoma uspešna. Razgovaralo se sa ljudima iz Senata, ljudima pozicioniranim visoko u predsedničkoj administraciji. To je bila prilika da im kažem da Francuska treba da se vrati u proces implementacije Dejtonskog sporazuma, zato što je on potpisan ovde (u Parizu)", kazao je Dodik.

Postavlja se pitanje, kaže, kako u ovom vremenu imate dva, tri visoka predstavnika iz Nemačke, a nemate iz Francuske.

"U tom pogledu bilo je zanimljivih razgovora. Važno je reći da su ovde upoznati sa našom posetom. Francuska zna za stav Srpske. Žele da razgovaraju sa nama", rekao je Dodik.