14. april 2024 10:39

Nobilo: Dodik nije učinio krivično delo, sud bi trebalo da ga oslobodi optužbi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nobilo: Dodik nije učinio krivično delo, sud bi trebalo da ga oslobodi optužbi

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Poznati hrvatski advokat Anto Nobilo koji zastupa predsednika Republike Srpske Milorada Dodika u krivičnom postpuku koji je pokrenut zbog Dodikovog nepoštovanja odluka visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita, ukazao je da predsednik RS nije izvršio nikakvo krivično delo i ocenio da bi sud trebalo da ga oslobodi.

"Kada bi Milorad Dodik kao izabrani predstavnik Republike Srpske bio proglašen krivim pred Sudom BiH, to bi značilo da sud duboko prodire u izvršnu vlast, smenjuje predsednika entiteta i poništava volju naroda izraženu na izborima, što bi bio presedan sa velikim političkim posledicama", ocenio je Nobilo u intervjuu za nedeljno izdanje Politike.

Nobilo je naveo da sve pravne analize ukazuju na to da Kristijan Šmit forsira faktičke izmene Ustava izvan ustavno propisane procedure i da je odlučio da ugrozi svog političkog protivnika kroz krivični postupak.

"Šmit je sam dopisao krivični zakon, a onda zatražio krivični progon svog političkog protivnika. Na taj način je ključne političke probleme kanalisao u krivični sudski postupak i očekuje da sud eliminiše iz političkog života njegovog političkog protivnika", ukazao je Nobilo i podsetio da je eliminacija političkih protivnika kroz sudske postupke karakteristika autokratskih režima.

Prema njegovim rečima osnovni pravac odbrane u ovom postupku je dokazivanje da Šmit ni po Dejtonskom sporazumu, a ni po Bonskim ovlašćenjima nema mogućnost da donosi zakone, potogovo ne krivične, a pored toga Šmit nije izabran u skladu sa međunarodnim pravom.

Dodikov branilac je rekao da, ukoliko sud ipak zauzme stav da Šmit ima pravo da donosi krivični zakon, odbrana će biti svedena u krivičnopravne okvire i dokazivaće da je Dodik, eventualno, počinio "nepoštovanje Šmitovih odluka pre nego je Šmitov zakon stupio na snagu", iz čega proizlazi da se krivični zakon ne može retroaktivno primenjivati.

Nobilo je izrazio uverenje da je stepen krivice Dodika koji samo izvršava svoja ustavna ovlašćenja mali, a delo koje mu se može staviti na teret nije izazvalo štetne posledice.

"Došlo je vreme da se potpuna vlast vrati narodu. Ja uvek iskreno verujem u snagu naroda koji preko svojih izabranih predstavnika mogu da reše svaki problem u BiH. Uostalom, vlast proizilazi iz naroda i pripada narodu kao zajednici slobodnih i ravnopravnih državljana. Ne može BiH ući u EU sa visokim predstavnikom kao kolonijalnim guvernerom", zaključio je Nobilo.